Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Основната задача на служебното правителство е да подготви изборите, да подготви едни наистина честни и прозрачни избори. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Ива Митева, предаде репортер на Novini.bg.

Не искам тези думи да звучат клиширано, но наистина това ни трябва на всички избиратели, за да можем да тръгнем към изборните урни с доверие да искаме да дадем нашия вот с желание и да определим какъв да бъде следващият парламент. Надявам се това да е една от основните задачи на служебния кабинет, добави тя.

Попитана дали служебното правителство трябва да направи ревизия на предишната власт, Митева заяви: “Смятам, че те няма да имат време. Нека не се заблуждаваме, два месеца са прекалехно малко време, особено за хора, които не излизат от системата. На мен самата, която съм експерт от Народното събрание, ми беше трудно в началото, докато свикна с тези процедури в пленарната зала. Така че едни хора, когато влизат в министерствата, дори да са тесни специалисти по определени материи, но не са работили в самите ведомства – според мен е много трудно и времето наистина е прекалено малко. Може би ще започне някакъв преглед, някакъв анализа, но смятам, че същинската работа в тази посока ще трябва да се извърши от следващия кабинет, който бъде избран от Народното събрание”.

Върнахме парламентаризма и доверието в законодателния процес. С промените в правилника на парламента показахме, че им се иска да работят по нов начин. Искаме по-бавно и по-обмислено законодателство, по-благоразумно законодателство, а не така с лекота и безгрижие да променяме ежедневно законите. Свидетели сме през годините, дори 100 години назад да се върнем, ще видим едно лежерно приемане на законите, кърпене, което не е добро и всички граждани сме потърпевши от това. Поне дадохме знак в каква посока да вървим, посочи председателят на парламента.

Основен недостатък бяха многото внесени закони и това, че популизмът надделя, но нямаше как популизмът да не надделее, при положение, че всички очакваха изборите и отиват на тях с надежда да влязат в новия парламент. Аз поне съм доволна, че не допуснахме много законопроекти да се гледат, не допуснахме популизмът да надделее над разума, каза още Ива Митева.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *