Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

В извънреден брифинг на здравните власти стана ясно кога да очкваме от доставките на над един милион дози на “Пфайзер”.

“Сега има няколко проблема, които обсъдихме и са сериозни. Първият е опашките от лекари, които са в столичното РЗИ”, стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов.

“С д-р Брънзалов и д-р Пенчев изработихме алгоритъм, за да няма такива опашки, който ще е готов до края на днешния ден”, допълни проф. Ангелов.

На второ място той постави отдалечените места в страната и колите на МВнР, които да бъдат използвани от РЗИ за логистика, като предварително ще се дава заявка за освобождаване на хладилна чанта.

“Не приемам обвинения от колеги и представителите на политически партии, че не е създадена логистика. Въпрос на желание е да бъде организирано”, заяви той.

Проф. Ангелов изтъкна и друг проблем: “Пациентите се викат със СМС-и да посетят ваксинационен център, който не работи”.

Относно наличието на ваксините, той обяви, че налични са ваксините на “АстраЗенека” и недостатъчно количество има от тези на “Пфайзер”.

“Интересът към “АстраЗенека” спадна до символични цифри. Тя е ефикасна, но причините заради отлива знаете какви са.

Има едно писмо от Португалия, с което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи ваксинирането на хора под 60-годишна възраст”, отбеляза министърът.

Той заяви, че до края на тази седмица ще се даде отговор на хората, които имат поставена първа игла от AstraZeneca и хората, които желаят да си поставят втора игла.

“Със сигурност ще дадем ясен отговор дали да бъде на ваксина на РНК основа или нова векторна ваксина. Разполагаме с още малко време”, каза още проф. Ангелов.

Министърът заключи с думите: “Извинявам се на всички, които са изпитали този дискомфорт към тази система. Нека кажем, че системата беше направена с желанието да работи”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *