Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

“Съмнявам се, че всички искат да научат дали са били проследявани, когато встъпят в управление. Службите са мощно оръжие, които биха могли да са изключително полезни в тежки моменти и в ежедневието. Успешното боравен с тях е много полезно”, това каза в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Според него, за да се отсъди, че дадена служба е работила за предишен премиер, трябва да има данни. Той допълни, че досега е изглеждало, че системата е достатъчно надеждна.

“Десетина години имаме устройствени закони, които регламентират дейността на службите, има и ротация, мислехме, че всичко е наред, но изглежда, че не е било така. Дългите отпуски на ръководителите будят подозрение”, констатира бившият директор на Националната разузнавателна служба и добави, че системата е достатъчно надеждна, ако се спазват правилата.

Той подчерта, че информацията от службите има за цел превантивност или да се вземат правилни конкретни решения, слабите места в системата са субективния фактор, възможно е да има злоупотреба със силата, която предоставя дадена служба.

За санкциите на лица и фирми в България от страна на САЩ Димо Гяуров заяви, че разузнаването няма отношоние по прилагането на закона “Магнитски”, а самото обявяване за него не е било изненада. 

“Държавата трябва да бъде много внимателна с този проблем. Публикуването на имената не е нарушение на права, а цели да се предпазят останалите, самият закон “Магнитски” е насочен към ограничаване контактите с такива лица и фирми”, заяви още той и предупреди, че са възможни обжалвания и ощетяване на държавата и данъкоплатците. А всеки заинтересован трябва да се консултира директно с американските власти, за да се избегнат проблеми и грешки.

Относно инцидента с МиГ-29 и майор Валентин Димитров Терзиев, Димо Гяуров изрази надежда, че пилотът ще бъде намерен, а отговорите на въпросите, които се задават в момента, трябва да се изчакат от разследващите органи.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *