Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Последното желание на кралицата е било сърцето й да бъде погребано в нейния любим дворец в Балчик, информира vesti.bg


Мария Единбургска е британска принцеса и кралица на Румъния, съпруга на румънския крал Фердинанд I и създателка на една от най-популярните забележителности по българското северно Черноморие – Дворецът в Балчик.

<p>Дворецът в Балчик</p>
Снимка: iStock

Родена е на 29 октомври 1875 г. в Истуел Парк, графство Кент, като принцеса Мария Александра Виктория Единбургска. Тя е най-възрастната дъщеря на херцога на Единбург Алфред и на великата руска княгиня Мария Александровна.

Мария - румънската кралица, завещала сърцето си на Двореца в Балчик - БратБг

По бащина линия тя е внучка на британската кралица Виктория, а по майчина линия – на руския император Александър II.

През 1893 г. бащата на Мария наследява херцогската титла на германското княжество Саксония-Кобург и Гота и семейството се премества да живее в новите си владения в Германия. На 10 януари същата година, Мария се омъжва за румънския кронпринц Фердинанд.

По време на брака им тя ражда пет деца, за които в историята има различни теории.

За историците няма съмнение, че един от нейните синове принц Мирча е от нейният  дългогодишен любовник принц Барбу Щирбей.

През 1914г. след смъртта на крал Карол I на престола се възкачва съпругът на Мария – Фердинанд I. Поради войната обаче коронацията на новата румънска кралска двойка се отлага до 1922г.

По време на войната Мария се проявява като голяма патриотка и упражнява силно влияние върху политиката на страната, което кара някои да смятат, че не Фердинанд I, а съпругата му управлява Румъния. Кралицата изиграва и голяма роля за решението Румъния да се включи във войната на страната на Антантата.

Дворецът в Балчик

Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., румънската кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги. Така през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата.

<p>Дворецът в Балчик</p>
Снимка: iStock

Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето й.

<p>Дворецът в Балчик</p>
Снимка: iStock

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича “Тихото гнездо”. След това биват изградени православен параклис, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои.

Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството.

Съгласно последното желание на кралицата, сърцето й е погребано в нейния любим дворец в Балчик.

<p>Дворецът в Балчик</p>
Снимка: iStock

След връщането на Южна Добруджа на България съгласно Крайовската спогодба от 7 септември 1940г., сърцето на кралицата е препогребано в замъка Бран.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *