Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Италия признава стремежите на Украйна за присъединяване към Европейския съюз и “твърдо ще ги подкрепя”, каза днес италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, цитиран от АНСА.

На среща в Киев с украинския си колега Дмитро Кулеба Ди Майо наблегна на важното значение на укрепването на отношенията между блока и бившата съветска република. Затова “сме горди, че подкрепихме споразумението между ЕС и Украйна за асоцииране и свободна търговия, както и отстъпките, свързани с (предоставянето на) либерализиран режим на достъп до шенгенски визи” за украински граждани, каза италианският външен министър.

“Изразяваме своето одобрение за партньорството между Украйна и НАТО, защото в рамките на съществуващите механизми това е инструмент за укрепване на отбранителните способности на страната”, заяви Ди Майо, цитиран от БТА.

Италианският външен министър напомни също така позицията на страната си за непризнаване на анексията на Крим от Русия и отбеляза пълната си подкрепа за прилагането на Минските споразумения за установяване на дългосрочен и траен мир в Източна Украйна. Кулеба помоли Ди Майо Италия да смекчи карантинните ограничения и да се отвори за украински туристи.

“Обърнах се с молба към правителството на Италия и към Луиджи за това тази страната да се отвори за украински туристи”, каза той.

Украинският външен министър даде да се разбере, че страната му е готова да предприеме ответни стъпки. “Искаме да виждаме повече украинци в Италия, а също така туристи от Италия в Украйна”, каза той.

На срещата са били обсъдени политическите и икономическите контакти между двете държави, съобщи Кулеба и отбеляза, че днес в Киев се провежда украинско-италиански бизнес форум.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *