Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Какви са възможните коалиции и ще се състави ли стабилно правителство? Коментарът на експерта от Съвета по икономически и публични политики Михаил Кръстев и политологът Добромир Живков в ефира на Bulgaria ON AIR .

“Логично е първата политическа сила да предложи кабинет. Странна е подкрепата към втората политическа сила. Ние не знаем каква е програмата и въпреки това има такава безусловна подкрепа. Странно е, че се изразява такава подкрепа, или просто е част политическия покер”, заяви Кръстев. 

Политологът Добромир Живков обясни, че Бойко Борисов е готов да състави правителство и се работи по неговия състав, но много малко вероятно е това правителство да получи подкрепа в парламента.

“Заявената подкрепа към “Има такъв народ” оформя тази голяма анти-ГЕРБ коалиция, 1/3 от депутатите ще бъдат представители на извънпарламентарната опозиция, която се формира”, каза още Живков.

“Трябва да бъде възстанови диалогът, но преди това трябва да бъде възстановен дебатът, защото ако не стане, това ще доведе до нови протести”, допълни Кръстев.

По отношение на възможните коалиции, политологът очерта някои решения.

“Това е анти-ГЕРБ коалиция, тяхната цел е демонтиране на модела на ГЕРБ и това не включва отделни мерки по сектори. Това е политическа заявка. Аз не виждам извън мандата на “Има такъв народ” възможност и потенциал да се формира правителство с мандат на някоя от политическите сили с по-нисък резултат”, коментира Живков. 

По отношение подкрепата на ДПС към по-малките партии, Михаил Кръстев обясни, че такава подкрепа е форма на контрол.

“ДПС винаги ще е бъде балансьор, много е трудно да бъдат игнорирани. Така наречените партии на статуквото получават 2/3 от мандатите, което означава, че имат все още по голяма електорална подкрепа – повече, отколкото партиите, които са се обявили за категорична промяна. В този дух всяка една подкрепа към ИМТ е някаква форма на контрол“, разкри експертът от Съвета по икономически и публични политики. 

Живков предвижда по-скоро непълен мандат, от не повече от година и половина, а Михаил Кръстев обясни, че без БСП, ДПС и ГЕРБ не може да бъде съставено работещо правителство.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *