Попълваме дефицита на въглехидрати без да навредим на фигурата
Всички сме изпитвали чувството, когато отчаяно имаме нужда от сладко. В тези моменти на слабост изглежда, че ако тази минута тялото не получи доза захар… свършено е с нас. Тези усещания възникват от липсата на въглехидрати и определени хранителни навици в организма, но е напълно ненужно да бягате за шоколад. Нашето тяло „мисли“ в други посоки: няма значение дали получавате въглехидрати от торта или от плодова салата. От Harper’s Bazaar ни разкриват къде да търсим захарта, от която тялото се нуждае, с минимално увреждане на фигурата.
Плодове и пак плодове
Плодовете не само задоволяват желанието за захар. Те са богати и на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Например, една чаша ягоди (около 150 г) съдържа 3 грама фибри и 94% от дневната стойност на витамин С. Плодовете могат да бъдат или самостоятелна закуска, или да станат част от смути или плодова салата. Калоричното съдържание на пресните плодове е относително малко, но не бива да се прекалява с тях. Стойте далеч от банани, грозде и червени ябълки. В големи количества плодовете могат да предизвикат алергична реакция или просто да не се вписват в дневния прием на калории, което неминуемо ще доведе до наддаване на тегло.
Сушени плодове
В процеса на „изсушаване“ плодовете губят само вода, в резултат на което концентрацията на хранителни вещества (а заедно с тях и захар, и калории) се увеличава. Въпреки факта, че сушените плодове не са най-нискокалоричната храна, диетолозите ги препоръчват като една от най-добрите алтернативи на сладкишите: естествени и полезни за храносмилането. Основното нещо е да знаете кога да спрете: не повече от няколко плодчета на ден!
Здравословен „сладолед“
Това е опция за тези, които са готови да проявят креативност. В замяна на обичайните сладкиши със здравословни алтернативи. Няколко здравословни опции за десерт могат да бъдат направени от плодове. Ако искате сладолед възможно най-близо до „оригинала“, смесете нарязани плодове с обикновено кисело мляко за кремообразна текстура и го замразете. Между другото, замразеният бананов сладолед е трудно да се различи от сладоледа. Има много възможности – всичко зависи от вашето въображение.
Ядки
Разбира се, ядките не са толкова сладки като плодовете, но освен въглехидрати, те съдържат голямо количество витамини, минерали, растителни протеини и здравословни мазнини. Яжте шепа кашу или бадеми вместо вафла и тялото ви ще ви благодари.
Сладък картоф
Популярността на сладките картофи нараства страшно много. Сервира се като самостоятелно ястие, като гарнитура и от него се приготвят дори десерти. Сладките картофи съдържат много минерали, витамини А и С, висока хранителна стойност и сладък вкус. Направете сладките картофи част от вашата храна- това ще ви накара да се чувствате сити за дълго време и ще задоволи „жаждата“ за сладко.
Превод и редакция: TRENDY NEWS