Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Д-р Алексей Казанцев – психиатър-нарколог и главен лекар в Московската клиника „Пристрастяване 24”, разказа пред радио Спутник как да помогнем на черния дроб да се върне в нормалното си състояние след претоварването по празниците. Първото и основно условие за започване на рехабилитация след празничните пищни почерпки е спирането на алкохола, пише actualno.com.

Ако е трудно да го направите сами, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти. Също така трябва да изключите от диетата мазни, пикантни и пържени храни, тоест всичко, което може да натовари допълнително работата на черния дроб, съветва Алексей Казанцев. Както отбелязва лекарят-нарколог, периодът на възстановяване ще бъде толкова по-дълъг, колкото по-голямо и по-дълго е било натоварването на черния дроб. За да му помогнете, можете да започнете да приемате хепатопротектори и витамини.

“Необходимо е да увеличите приема на витамини от групата В, аскорбинова киселина, наложително е да се възстанови водно-електролитния баланс: чрез прием на калий, магнезий, натрий. Пийте повече минерална вода и яжте алкални храни. Не очаквайте чудо, за един ден никой няма да ви възстанови и да ви върне в нормата“, предупреди Алексей Казанцев.

Може да бъде трудно да се разбере колко сериозно е пострадал черният дроб, тъй като заболяванията на този орган често протичат без симптоми и без болка. Но може да се проявят други симптоми. За да не пропуснете сериозен проблем, трябва да се свържете с хепатолог или терапевт и да се изследвате, посъветва лекарят. “Ако имате сутрешни симптоми на гадене или пожълтяване на склерата на очите, най-добре е да направите изследване. Биохимичният кръвен тест ясно ще покаже дали имате по-сериозно увреждане на черния дроб”, съветва Казанцев.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *