Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

За психиката ни след пандемията и последиците от годината на изолация разкри подробности в интервю за NOVINI.BG Полина Василева, психолог, психотерапевт и автор на редица трудове. 

За жалост коронавирусът беляза цялата 2020 г. и остави отпечатък върху психикката ни. Това клеймо ще бъде трайно. Увеличиха се случаите на тревожни състояния, депресии и зависимости. Страхът взе повече от нормални мащаби. Хората се обездвижиха и изолираха, което не е в природата ни – ние сме социални животни, заяви психологът. 

“Хората посегнаха към алкохола, лекарствата и наркотиците – отключиха се тъмните ни страни”, съобщи Василева. 

“Страхът и липсата на доходи доведоха до панически разстройства. Симптоматика има и при децата, следствие на дистанционното обучение и изолацията им”, коментира психотерапевтът. 

“Поставени сме под голямо предизвикателство. Увеличиха се и случаите на домашно насилие”, категорична бе тя. 

“Добре е хората да се учат да се справят, да изграждат устойчив режим на деня, да спрем да се самозалъгваме, че нас няма да ни застигне. Нека да вземем живота си в ръце, да подбираме внимателно източниците, от които се информираме и да не се оставяме на страха”, посъветва Василева. 

“Лошите неща са, за да ни учат, а пандемията ни обърна към истинските неща и ценностите, заяви психотерапевтът. 

Според експертът българите все повече се обръщат към професионалната помощ на психолозите. Наблюдава тенденция за действия на ръба – хората търсят помощ, едва когато са стигнали дъното. “Не чакайте последния момент, това е като при медицината. Инвестицията в психичното здраве е по-ценно от нещата, които временно притискат ума ни”, призова Полина Василева. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *