Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: REUTERS/Chris Wattie

Канада депортира хиляди хора, дори когато COVID-19 бушуваше през миналата година, показват данни на Reuters, а юристи твърдят, че депортациите се увеличават, излагайки хората излишно на риск в разгара на глобална пандемия, предава Reuters.

Подобно на много други страни, Канада се бори втората вълна да не излезе извън контрол и нейните политически лидери призовават жителите да останат вкъщи, за да предотвратят разпространението.

Адвокатите и защитниците на правата на човека осъждат решението на Канада от ноември за възобновяване на депортациите. Досега размерът на пандемичните депортации в страната не беше известен, но скорошните интервюта с имиграционни адвокати и проверка на правителствените номера хвърлиха светлина върху ситуацията.

Канада е депортирала 12 122 души през 2020 г. – 875 повече от предходната година и най-големият брой от 2015 г. насам, според данните на Канадската агенция за гранични служби (CBSA), видяни от Reuters. Правителството казва, че това е било необходимо и при извършването са били спазении всички мерки за безопасност.

CBSA казва, че високият брой през миналата година се дължи на това, че включва хора, решили да напуснат сами. Те наричат тези случаи „административно отстраняване“. През 2019 г. е имало 1 657 административни премахвания, в сравнение с 8 215 през миналата година.

Canada is struggling to stop a second wave from spiralling out of control, and its political leaders are begging residents to stay home to prevent the spread.(REUTERS)

Дори изваждането на тези цифри оставя хиляди хора депортирани, докато бушува пандемията и правителствата ограничават пътувания от всякакъв вид, предвид пандемичната обстановка.

Въпреки че Канада продължава да депортира жители без гражданство по време на здравна криза, президентът на САЩ Джо Байдън спря депортациите за 100 дни в рамките на часове след полагането на клетва в сряда.

Канада официално наложи мораториум върху депортациите през март, който отмени в края на ноември. „Колкото до загрижеността за правата на човека, това е и здрав разум“, каза Бил Фрелик, директор на програмата за правата на бежанците на Human Rights Watch.

CBSA заяви, че дава приоритет на депортациите по сериозни причини, включително за престъпни прояви.

Експертите по обществено здраве предупреждават, че пътуванията от всякакъв вид могат да разпространят COVID-19 от едно място на друго, риск, който нараства с появата на по-заразни щамове на COVID.

Много от депортационните пътувания включват трансфери от множество летища и полети, по време на които хората са настанени в затворено пространство в непосредствена близост с други хора в продължение на часове, ситуация, перфектна за предаване на вируса.

От август Канада извършва депортации с ескорт на CBSA, така че канадците също правят хиляди двупосочни полети за целите на депортацията.

The U.S. border crossing at Roseau, Minn., is pictured in this file photo. Photo by .John Enger / MPR News

Организации, включително Канадската адвокатска колегия и Канадската асоциация на адвокатите бежанци, се обявиха срещу решението на Канада да възобнови депортациите.

„Тъй като всички въвеждат повече ограничения в опит да изравнят кривата … CBSA взе шокиращо решение просто да се върне към работата както обикновено“, каза Морийн Силкоф, президент на Канадската асоциация на бежанските адвокати.

Канада зае позицията, че несъществените пътувания са забранени, но хората вече се отстраняват и няма индикации, че тези премествания са от съществено значение.“

В изявление на CBSA се казва, че е отменен мораториума върху депортациите, тъй като чуждите държавни служби и граници са били отворени отново, авиокомпаниите са възобновили своите маршрути и протоколите за обществено здравеопазване „са допринесли за висока степен на безопасност на лицата, които се извеждат по въздух.”

Канада продължава да спазва задълженията си за правата на човека и обществената безопасност във връзка с отстраняването на нелегални чужди граждани“, се казва в изявлението.

„Процесът на премахване включва много проверки за да се гарантира, че премахването се извършва по справедлив и честен начин.“ Но тези депортации застрашават не само хората, които се депортират, но и държавните служители, натоварени да ги придружат до местоназначението им, казват юристи.

Имиграционният адвокат Лорн Уолдман в офиса в Торонто премина от получаване на единични случаи за премахване до получаване на три или четири за една седмица, каза той. Сега той се бори за неуспешен ищец-бежанец с две малки канадски деца, които са изправени пред депортация в Египет в понеделник.

Превод: Л. Цанев, Trendy News

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *