Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Днес в Хага трябва да бъде прочетена и последната присъда срещу Ратко Младич. Вече над четвърт век, след като са преживели най-тежките ужаси, мюсюлманските жертви на босненската война се надяват, че международното правосъдие ще потвърди доживотната присъда срещу бившия командир на босненските сърби, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС. 

През 2017 г. Младич беше осъден на първа инстанция от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор по десет точки, включително геноцид за клането на босненци в Сребреница. 

“Младич започва, под контрола на подчинени офицери, мащабна, добре организирана операция, в която избива повече от 7000 мъже и момчета за няколко дни и насилствено изселва над 30 000 жени, деца и възрастни хора от територията”. заяви прокурорът Дермот Грум по време на процеса.

Първото обвинение срещу Младич датира от 1995 г., но процесът започва едва през 2012 г., година след залавянето му, след като се крие 15 години. 

В допълнение към клането в Себреница, той е осъден и за четири военни престъпления и пет престъпления срещу човечеството. 

Защитата обжалва присъдата по здравословни причини на 78-годишния Младич. Прокуратурата подаде жалба за неговото осъждане по второ обвинение за геноцид за клането в Приедор, където са убити или изчезнали над 3000 мюсюлмани и хървати и 50 000 са изселени. 

“Искаме да бъде потвърдена доживотната му присъда и се надяваме да бъдат добавени допълнителни обвинения за геноцид в град Приедор и другаде. Ако има справедливост, това ще се случи”, казва Када Хотич, който е загубил две от децата си в Сребреница. 

Присъдата ще сложи точка на историята Ратко Младич, известен като “Касапинът на Балканите”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *