Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: ЕПА

Китай налага ответни санкции срещу редица американски служители и служители на американски неправителствени организации за нарушаване на правата на китайски законодатели. Това съобщи в четвъртък на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Хуа Чунинг, цитирана от ТАСС.

Китай призовава САЩ да не продължават по “опасен и погрешен път”, коментира тя, цитирана от “Ройтерс”.

“Поради сериозната намеса на САЩ във вътрешните работи на КНР по въпроси, свързани с Хонконг, САЩ вреди на националните интереси, Китай реши да наложи ответни санкции срещу длъжностни лица от изпълнителната власт на САЩ, членове на Конгреса, служители на неправителствени организации и техните близки роднини”, каза дипломатът.

Освен това, властите на КНР са решили да “отменят безвизовия режим за временни посещения в специални административни райони на Хонконг и Макао за американски граждани – притежатели на дипломатически паспорти”.

САЩ наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на 14 законодатели заради ролята им в приемането на закона за националната сигурност за Хонконг.

Говорител на китайското външно министерство заклейми решението като “подло намерение за груба намеса във вътрешните работи на Китай”.

Това не е единственото негативно развитие в отношенията между двете държави.

На 30 юни Китай прие Закона за националната сигурност на Хонконг. Целта му е да предотврати престъпления като сепаратизъм, тероризъм, подкопаване на държавната власт и тайни споразумения с чужди сили, а също така предвижда доживотен затвор. Централното правителство на Китай създаде специални органи за държавна сигурност, които няма да бъдат подчинени на администрацията на Хонконг. Белият дом възприема тази инициатива като “нарушаване на автономията” и принципа на “една държава, две системи”.

Източник: news.bg

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *