Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Общокитайското събрание на народните представители одобри днес поредния ход на Китайската комунистическа партия за затягане на контрола върху Хонконг, намалявайки ролята на гражданите в специалния административен район при избирането на хонконгските лидери, съобщава Асошиейтед прес, предават от DarikNews.

Депутатите в церемониалното законодателно събрание гласуваха за мярката с 2895 “за”, нито един “против” и един “въздържал се”. Промените предвиждат да се даде власт на подкрепяща Пекин комисия да назначава повече хонконгски депутати, като се намали броят на избираните от обществеността представители. Още не са обявени подробности, но според информации в хонконгски медии комисията може би ще определя една трета от депутатите.

Тази мярка се прибавя към суровите действия срещу продемократичните протести в Хонконг от 2019 г.

Китайският президент Си Цзинпин и други партийни лидери седяха на подиум пред делегатите, докато те гласуваха електронно. Общокитайското събрание на народните представители няма реална власт, но партията използва кратката му годишна сесия, за да представи важни инициативи. Депутатите рутинно одобряват партийните планове с единодушно гласуване или огромни мнозинства.

Хонконгското правителство отхвърля оплакванията, че се подкопава автономията на района, и казва, че промените са необходими, за да се защити неговата стабилност.

Китайският парламент също така одобри предложения от партията петгодишен план за развитието. В него се призовава за увеличаване на усилията за превръщане на Китай в по-силно разчитащ на себе си създател на технологии – ход, който заплашва да влоши още повече отношенията със САЩ и Европа във връзка с търговията и пазарния достъп.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *