Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

На 21 март покрай Земята ще премине най-големият астероид, който ще се доближи до планетата за годината, съобщи преди дни НАСА. Той ще се движи със скорост от 124 000 километра в час и на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната.

Астероидът 2001 FO32 е с размери около половин километър и ще премине около 18:03 ч. българско време, уточни пред БТА Пенчо Маркишки от катедра “Астрономия” във Физическия факултет на Софийски университет “Св.Климент Охридски” и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

Скоростта му спрямо Земята е 34.4 км в секунда, като обикновено повечето близко преминаващи астероиди са с относителни скорости 7 – 13 км/секунда.

“Космическа скала с размери половин километър, от разстояние 2 млн. км, няма как да се види с невъоръжено око”, уточнява Маркишки. Той пояснява, че обикновено тези обекти се наблюдават фотографски, като с добър любителски телескоп би могъл да бъде заснет във вид на преместваща се малка точица на фона на звездите. “Но това общо взето не е атрактивна снимка – като например монтажите от холивудските филми”, казва Маркишки.

Много по-близо до Земята в 06:47 ч. българско време на 16 март премина друг астероид – 2021 EQ3 с размери между 16 и 36 метра, посочва физикът и уточнява, че близките преминавания на астероиди не са голяма рядкост.

От по-забележителните явления от България тази година ще можем “удобно да наблюдаваме максимума на метеорния поток Персеиди в нощта на 12 срещу 13 август 2021 (около полунощ) – с активност около 100 метеора за час. Добри ще са условията за наблюдение и на максимума на втория най-активен метеорен поток в годината – Геминиди на 14 декември преди разсъмване, чиято активност е от същия порядък”, казва физикът.

Той уточнява, че в ясните вечери до края на зимата и през пролетта ще може да се наблюдава планетата Марс, която сега е лесно видима в съзвездието Бик (Телец). През летните и есенните месеци ще могат да се наблюдават удобно планетите Венера (като Вечерница), Юпитер и Сатурн – веднага след свечеряване, в посока юг – югозапад.

Маркишки държи да обърне внимание не само на любителите астрономи, че планетите от Меркурий до Сатурн включително са достъпни за наблюдение с невъоръжено око, във вид на ярки звездоподобни обекти. “Тъкмо затова тези планети са известни още от древността. Телескоп с увеличение поне 80-100 пътиа ни е нужен, когато искаме да направим детайлни наблюдения на планетите – например да разгледаме ивиците на облачните системи в атмосферата на Юпитер и неговите 4 най-ярки Галилееви спътника, или пръстенът на Сатурн, фазите на Венера, материците и белите полярни шапки на Марс, или кратерите по Луната”, съветва астрономът.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *