Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши дава пресконференция пред българските медии в рамките на двудневната си визита у нас. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от Кьовеши институция започна да работи на 1 юни, предаде репортер на Novini.bg

Тя пристигна в София вчера, като първата ѝ среща бе с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Визитата на главния европейски прокурор идва на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет.

,,Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани”, сподели в началото Кьовеши.

Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа в тяхната работа, допълни тя и напомни, че от българска страна трябва да бъдат назначени още шестима.

Тя уточни, че следващата сряда започва новата процедура по техния подбор.

Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средста на ЕС, пране на пари и борба с организираната престъпност. Ще работим по образуването на дела, ето защо имаме нужда от дръзки и смели прокурори, каза още главният прокурор на Общността.

,,Да започне работа такава организация като нашата не е лесна. Имаме децентрализиран офис в 22 държави, ще работим в режим на 22 различни наказателни кодекса, което не е било организирано досега. Ако българските граждани разполагат с информация, която смятат, че е важна, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура. Нашата дейност е изключително важна, поради което очаквам от делегираните прокурори да работят с уважение към личността на всеки. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, която служи в интерес на всички европейски граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие”, увери Кьовеши.

На въпрос защо е избрала да посети България като първа държава от обиколката ѝ като главен прокурор на ЕС Кьовеши посочи две причини.

Първата причина е, че България все още не е запълнила квотата си от делегирани прокурори – трябват още шест кандидатури. Втората причина е, че аз главен прокурор на ЕС и като такъв имам ангажиментите да надзиравам и да следя работата на колегите тук, в София.

Лаура Кьовеши потвърди, че до Европейската прокуратура има подадени сигнали от България за финансови злоупотреби, но подчерта, че не разполага с точна статистика за колко сигнала става въпрос, тъй като такива все още продължават да постъпват.

,,Делата ще бъдат разпределяни между прокурорите на случаен принцип. Има надзираващи прокурори, те ще се погрижат едно дело да не се разследва в продължение на пет години”, уточни тя.

Главният прокурор още веднъж отбеляза пред журналистите, че е обсъдила с Иван Гешев процедурата и критериите за избор на останалите шестима прокурори от българска страна и категорично заяви, че не е обсъждала дейността на българската прокуратура.

Не съм обсъждала дейността на българската прокуратура, защото това не е моя работа. Моя работа е единствено Европейската прокуратура, посочи Лаура Кьовеши.

Европейският главен прокурор обясни още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *