Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

С предварително напечатани рецепти, на които само се добавя името на пациента, лекуват болните от коронавирус у нас. Практиката е стара, но много опасна, категорични са фармацевти.

„Все още забелязваме готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента. Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикостероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва“, коментира пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Той посъветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.

„Готовите, така наречени напечатани рецепти се издават от фирми – производители на хранителни добавки и козметика. Тези фирми имат собствен отделен УИН на рецептите, които издават, на тях се отбелязват кои продукти са подходящи за клиента. Това се прави за улеснение и удобство“, разясни пред „Монитор“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него няма как да има готова напечатана рецепта с кортикостероиди или лекарства, защото рецептите са различни по вид – един вид са рецептите от лекар, а друг вид са готовите рецепти от фирми за добавки или козметика, подчерта още Костов.

Николай Костов апелира да не се самолекуват хората да не прибягват до самоназначение на медикаменти, защото това е опасно. Според него и преди, и сега е имало опити хора да си набавят лекарство със стара рецепта, но това е видно за всеки фармацевт, защото на всяка рецепта има дата с месец и година на издаване и тези опити са неуспешни. Това обаче не е честа практика, подчерта още Николай Костов.

Според него по време на предната вълна на коронавируса у нас през ноември миналата година истерията за презапасяване с лекарства е била факт, докато сега нещата са спокойни, няма липса на медикаменти в аптечните мрежи. Няма липса на антибиотици и лекарства от типа на фраксипарин, който липсваше през миналата година. Костов разказа, че преди е имало много болни, които са го търсили за съдействие за намиране на медикаменти, а сега има лекарства за болните, няма дефицити на определени лекарства. Има количества маски, дезинфектанти, така че реално аптеките са осигурили нужното и за лечение, и за превенция.

Че няма сериозен недостиг на антибиотици, а търсенето е по-слабо в сравнение с втората вълна на заболеваемост от коронавирус, потвърди в интервюто си пред БНР и Димитър Маринов. Той обясни, че в около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, а според СЗО само в 8 на сто от случаите на болнично лечение на коронавирус се налага да бъде приеман антибиотик.

„Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък“, заяви още той. Засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина, увери Маринов, запитан има ли дефицит на аспирин. Търсят се обаче много и тестове за антитела, каза още той. Според него доста хора вече са преминали през заболяването и е по-вероятно, като се направи такъв тест, той да се окаже положителен. Относно електронните рецепти Димитър Маринов поясни, че те все още са твърде малко.

„От 1 май нататък би трябвало всички предписания да бъдат електронни“, припомни той. По думите му фармацевтите са готови за това, софтуерът също. Хартиените рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това, уточни секретарят на Българския фармацевтичен съюз.

Междувременно стана ясно, че се разработва и български PCR тест, който да открива болните от коронавирус у нас.

„Нашият български PCR тест няма да бъде по-различен от познатия в света, той почива на същите принципи като класическия PCR тест“, заяви Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

„Разработваме го все още, но тест срещу COVID-19 не сме правили или срещу друг патоген. Той би започнал да се използва в нашите лаборатории чак след като минат фазите на цялостното проучване и изследвания, получават се след това и сертификати, пътят не е нито кратък, нито е лесен, нито е евтин. До една година ще го имаме готов новия тест. Финансиране също в момента ни трябва“, поясни проф. Угринова. По думите й нужни са повече средства за разработки на учените, през последните години МОН е направило доста добри стъпки по отношение на финансиране на нашите проекти, но държавата все още не е осъзнала тази необходимост, смята ученият.

Проф. Николова за ваксините:

След втората доза има над 90% клетъчен отговор

След една доза само в една част от имунизираните имаме ниво на клетъчен имунитет. За разлика от това при втората доза вече имаме над 90% клетъчен отговор. Това каза проф. Мария Николова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на bTV.

Първата инжекция не трябва да ни кара да се чувстваме защитени, защото има реален шанс да не се развие защита след една доза. Дори след второто ваксиниране има минимален шанс човек да се зарази с коронавирус. Неприятните усещания след ваксинация са резултат от възрастта на индивида, от ендокринното равновесие в организма и редица други фактори.

Проф. Николова каза, че ваксините помагат да прекараме по-леко заболяването, ако се заразим. Тя беше категорична, че имунният отговор, който се развива в хода на заболяването при преболедувалите, не е задължително протективен. При хората, които карат леко вируса, не се развива голямо количество антитела.

Компанията „Модерна“ вече е започнала клинични проучвания за подобряване на ваксината. „Пфайзер“ и „Бионтех“ също разработват нови ваксини, които да бъдат ефективни срещу новите щамове. Проф. Николова съобщи, че след време ваксинацията ще обхване и по-младите хора.

Двама под карантина отишли да си сменят личните карти

Мъж и жена от Сухиндол бяха хванати да нарушават противоепидемичната карантина. Вместо да прекарат две седмици вкъщи, каквито са здравните разпоредби, те напуснали домовете си и отишли в полицията да сменят документите си за самоличност.

Там при направената проверка станало ясно, че двамата са поставени под карантина. По двата случая са образувани досъдебни производства.

От Регионалната здравна инспекция във В. Търново съобщават, че през изминалото денонощие на територията на областта са регистрирани 129 нови случая. Сред тях има двама ученици и персонал на детско учебно заведение. Към момента 245 са в болница, а 893 на домашно лечение. Най-много са регистрираните заразени в община Свищов.

Плазмата от преболедували пак не стига

Има недостиг на кръвна плазма. Това заяви д-р Павлина Михайлова от сдружение „Лечение на COVID-19 с рековалесцентна плазма” пред БНР.

„Плазма няма отново. Спомняте си октомври, ноември – тежката криза, десетките търсения, донори и т.н. Ситуацията сега е подобна“. Януари и февруари не са били използвани, за да продължи натрупване на количествата кръвна плазма, смята Павлина Михайлова.

Михайлова има информация, че в София е имало големи количества плазма, заради което хора са били отказвани да даряват. В други области в страната обаче картината е различна.

Павлина Михайлова подчерта, че комуникацията между четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неясна. Затова и в писмо до здравния министър от сдружението ще питат има ли регламент.

В Благоевград няма апаратура за даряване на кръвна плазма, заради което доброволци даряват кръв, от която да се извлича плазма. Това е неефективно, припомни Михайлова и призова хората да даряват директно плазма в София. Недостиг на плазма има в Плевен и Габрово, даде други примери тя.

Относно прилагането на метода лечение с кръвна плазма Павлина Михайлова посочи, че някои болници, например в Етрополе, имат желание да преливат плазма, направили са го обаче неуспешно няколко пъти и се отказват. „Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство срещу смъртността от COVID-19“, коментира д-р Михайлова в предаването „Преди всички“.

В друга малка болница – тази в Петрич, от лятото на миналата година преливат плазма на 95% от своите пациенти, изтъкна Михайлова. Така натискът върху интензивното отделение там е намалял с 50%. Плазмата ще бъде ефективна и срещу новите варианти на вируса, но трябва да се увеличи количеството, уточни тя.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *