Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Закона за личната помощ, предава bTV.

Промените, освен от „Изправи се! Мутри вън!“, е подкрепен и от депутати от „Има такъв народ“. Целта на текстовете е да се върне някои стари законови положения, свързани с помощта за хора в неравностойно положение.

Законопроектът предвижда хората с увреждания да имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17 ч. в делничните дни.

От „Системата ни убива“ казаха, че ще оставят протестния си лагер пред Министерския съвет, докато депутатите не възстановят законовите поправки, отменени през 2020 г.

„Закон, извоюван със седем години протести, с толкова жертви, с толкова палаткови лагери, който през 2018 г. се гласува, а през декември миналата година управляващите, по предложение на Сачева, унищожиха. Тук не става въпрос за пари. Този закон е закон за живот“, заяви Вера Йорданова.

„Поправяме една несправедливост, приета от 44-ия парламент по настояване именно на социалния министър, която така и не разбра, че уврежданията нямат работно време и нямат почивен ден. Нечестно и безсърдечно е по отношение на хора с увреждания, които имат нужда от лична помощ, да ги лишиш от личен асистент в събота и неделя, или след 17 часа. Всичко това с една цел – да се спестят пари. Ако не дадем на най-уязвимите, на най-нуждаещите се, ако не ги подкрепим, то тогава изобщо каква държава сме? В Конституцията е записано, че България е социална държава, но няма как една държава да е социална, ако е пренебрегнала и не се грижи за най-уязвимите, за хората с увреждания“, посочи от своя страна Мая Манолова.

Тя подчерта, че Законът за личната помощ ще бъде първият, който двете партии внасят в новия парламент.

„Подкрепяме закона в първоначалния му вид. Това е закон, който е спасителен за хората с подкрепящи лица. Услуга, която в момента няма действителна алтернатива. Знаем колко е ограничен капацитетът на дневните центрове, особено в условията на пандемия. Тези дневни центрове не работят, а провеждат онлайн дейности. Важно е този закон да бъде приет“, допълни Теодора Пенева от „Има такъв народ“.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *