Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

В едно от редките признания за недостатъците на китайските ваксини срещу коронавируса директорът на китайските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза, че ефективността им е слаба и правителството обмисля да ги комбинира, за да подсили действието им, съобщи Асошиейтед прес, предаде Novini.bg.

“Китайските ваксини не дават много висока степен на защита”, каза вчера Гао на пресконференция в югозападния китайски град Чънду.

Китай достави стотици милиони дози от ваксините си на други държави, като едновременно с това се опитва да всява съмнения в ефективността на западните ваксини.

“Сега официално обмисляме дали трябва да използваме различни ваксини от различни производители в имунизационния процес”, каза Гао.

Ефективността на ваксината срещу коронавирус на китайския производител “Синовак” при предотвратяване на асимптомните инфекции е 50,4 процента, казват изследователи в Бразилия. За сравнение, ефективността на ваксината на “Пфайзер” се оценява на 97 процента.

Пекин все още не е одобрил нито една чуждестранна ваксина за използване в Китай, където коронавирусът за пръв път се появи в края на 2019 г.

Гао не даде подробности за евентуални промени в имунизационната стратегия, но спомена иРНК ваксините като възможна насока на бъдещи разработки. Китайските ваксини не са базирани на тази технология.

Към 2 април в Китай и двете дози на ваксините са поставени на около 34 милиона души, а първа доза – около 65 милиона.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *