Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Най-малко 20 души бяха убити и повече от 30 други ранени при взрив на бомба в столицата на Сомалия Могадишу в петък вечерта, съобщиха полицията и спешните служби.

Автомобил, пълен с експлозиви, беше взривен пред портите на ресторант Luul Yemeni близо до пристанището около 20:00 часа. местно време (12 ч. ЕТ), капитан Аден Осман, старши полицейски служител в столицата, потвърди пред Си Ен Ен.

Експлозията е последвана от силна стрелба. Мощният взрив предизвика унищожаване на няколко сгради и бизнес центрове в района, добави Осман. Службите на Бърза помощ на Aamin потвърдиха, че 30 души са били ранени при бомбардировката и са откарани в местни болници.
“Шлейфове бял дим покриха града след огромната експлозия, последвана от стрелба”, каза свидетелят Либан Юсуф, добавяйки, че сграда в близост до мястото се срутила и е в ход спасителна операция за евакуация на хората, попаднали в развалините.

Терористичната група Al-Shabaab пое отговорност за нападението чрез изявление, публикувано на свързаните с нея сайтове.

Това е втората атака срещу същия ресторант от август 2020 г. Последният взрив идва на фона на строги мерки за сигурност в Могадишу по време на политическа криза заради забавени избори. Мандатът на президента на страната Мохамед Абдулахи Фармаджо изтече на 8 февруари, без да бъдат проведени навременни избори.

Миналия месец в близост до сомалийския президентски дворец беше взривена друга кола бомба.
Ал Шабааб беше изгонен от сомалийската столица през 2011 г. от силите на Сомалия и Африканския съюз, но ислямистката група извършва бомбардировки с коли и оръжия в крайбрежния град.

Превод и редакция: TRENDY NEWS

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *