Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Сърбия от началото на този месец стана първата страна в Европа, която започна да произвежда руските ваксини Спутник V, съобщава БТА.

Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин отбелязаха старта на производството на руски ваксини срещу коронавирус Спутник V в Института по вирусология “Торлак” в Сърбия чрез видеовръзка в края на миналата седмица.

Производствената линия бе задействана от директорката на института Вера Стоилкович.

През първите 4 до 6 месеца от старта Сърбия ще произведе 4 милиона дози Спутник V, а първата ваксина от “Торлак” се очаква да пристигне до пунктовете за ваксинация след десетина дни, обявиха сръбските власти.

Самолет с компоненти за руската ваксина кацна на 3 юни вечерта в Белград. На първо време субстанцията само ще се налива в ампули и ваксините ще се опаковат в Сърбия, а на по-късен етап “Торлак” ще произвежда сам компонентите за ваксината, отбелязоха сръбските медии.

На церемонията по повод началото на производството Стоилкович каза, че Сърбия е една от първите страни в Европа, започнали ваксинация с руската ваксина.

Руският президент Владимир Путин, който се включи чрез видеовръзка в церемонията, заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с всички страни в областта на епидемиологичната сигурност. Той подчерта, че в борбата за здравето и живота на хората трябва да бъдат изоставени всякакви политически разногласия, докато продължава пандемията.

Сръбският президент, който също се включи чрез видеовръзка, каза на руски език, че за него е чест и голямо удоволствие да отбележи началото на производството на руската ваксина в Сърбия. Той благодари на Русия и на Путин за подкрепата, която оказват на Сърбия в борбата с коронавируса. Вучич каза, че хуманността на руския народ и на президента Путин помага на Сърбия да върне на института “Торлак” мястото на международен и регионален център за производство на ваксини. Вучич увери Путин, че “Торлак” е “ефикасен като Калашников”, а обръщайки се към сръбския народ, подчерта, че “от братска Русия е пристигнало ефикасно оръжие срещу коронавируса”.

Миналия месец руският Национален изследователски център по епидемиология и микробиология “Гамалея” потвърди качеството на пробната ваксина Спутник V, произведена в белградския институт по вирусология, и одобри производството на ваксината в Сърбия.

Консултантът за ваксини и имунизация Драгослав Попович обаче изрази съмнения относто капацитетите за производство на ваксини на института “Торлак”. Той призова отговорните лица в Сърбия да оповестят плановете за очакваното производство на ваксината Спутник V в страната и за изграждането на фабрика за производство на китайската ваксина на Синофарм, за да стане ясно на гражданите дали става дума за реални информации или това е политическа пропаганда.

Това е важно, за да се поддържа доверието във ваксините, както и доверието в институциите, които контролират качеството и безопасността на достъпните в страната ваксини, посочи Попович пред агенция Бета.

Консултантът каза, че първо трябва да се разясни дали в белградския инситут “Торлак” ваксината ще се произвежда или само ще се пълни и опакова, тъй като производството изисква голяма логистика, инвестиции и време. Той посочи, че независимо от това дали ваксината само ще се опакова, Сърбия може би няма да има право да изнася ваксината без съгласието на Русия.

“Четири милиона дози е повече, отколкото Сърбия може да използва в този момент и е доста голямо количество за региона. Ние обаче не знаем ще можем ли да я изнасяме в региона, защото за това ще трябва да питаме Русия. Също така не е известна и цената на целия проект и всичко е твърде непрозрачно”, каза той.

Попович добави, че в случай, че Спутник V се произвежда в Сърбия, трябва да се знае как ще протече целият процес на трансфер на технологии, кой ще финансира това и ще ли промени статута на “Торлак”, който е държавна институция, ще бъде ли приватизиран институтът и доколко това съвпада с дългосрочната стратегия за неговото развитие.

Експертът постави под въпрос и твърдението на министър Ненад Попович, че руската ваксина може да бъде пусната в употреба след десет дни. Дори да се извършва само пълнене, десет дни са недостатъчни, защото само един тест, който е задължителен, когато се прави пълнене, трае повече от две седмици. Агенцията по лекарствата трябва да провери крайния продукт и да даде своето одобрение, за да може този продукт да се пусне в обръщение, обясни експертът.

Според него твърдението на министър Ненад Попович, че производството на втория компонент за втората доза от ваксината е много сложно, поставя въпроса дали в Сърбия ще се произвежда само първият компонент или и двата, отбелязва “Данас”.

Независимо от съмненията по отношение на производството на ваксини, Сърбия се утвърди в региона като първенец по ваксинация. От седеммилионното население на Сърбия вече 2,1 милиона души са ваксинирани с две дози от ваксини против коронавирус, а общо 4,7 милиона са поставените ваксини.

Критиците обаче обвиняват сръбския президент Вучич, че използва ситуацията с ваксините, за да трупа политически дивиденти. Това стана очевидно след като Белград дари значителни количества ваксини на съседните Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония и позволи на гражданите от съседни страни да се ваксинират безплатно на територията на Сърбия с ваксините на Пфайзер, Синофарм, Астра Зенека и Спутник V.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *