Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

ГЕРБ с първи анализ на резултата си на парламентарните избори.

Всъщност данните на ЦИК след изборите показаха, че ГЕРБ са първи в 24 многомандатни избирателни района, ДПС – в три, „Демократична България“ – в два, „Има такъв народ“ – в един и БСП – също в един. От партията получават 45 мандата в новото Народно събрание. По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Вицепремиерът Томислав Дончев благодари на всички българи, които отишли да гласуват и тези, които са им дали подкрепа. “Демокрацията е жива”, каза той. Благодари и на изборната администрация,въпреки пандемията. Въпреки трудностите вотът протекъл нормално, обясни той.

По думите му от коментарите на опонентите им станало ясно,че всички са спечелили изборите. От повечето спор знам, че победителят е този , който е първи.

Победителят е един, каза той. “Това е победа въпреки всичко”, коментира той – въпреки изхабяването, пандемията, опитите да бъде омаксарен изборния процес. По думите му е дошло времето за решения. Поясни, че ще следват процедурата по конституция. Длъжни като първа сила да предложат правителство, въпреки малките шансове да бъде подкрепено. По думите му ще предложат правителство, което да върши работа.  “Гражданите дадоха много сложна задача на политиците и надявам всички да бъдат на ниво, че тя да бъде решена”, каза той. По думите му нито едно решения няма да бъде обект на тотален консенсус.

Цветомир Паунов пък добави,че ГЕРБ печели 14 избор и 5-ти поред парламентарни избори. Напомни, че ГЕРБ има 24 района. В определени райони, където последните месеци където ГЕРБ свои проблеми, ние постигаме добри резултати, каза той и даде пример с Плевен, Добрич, където запазват 2 мандата, Видин, където пък увеличавали мандатите от 1 на 2-ва.  От 265 общини ГЕРБ побеждава в 169 , а там живеела по-голяма част от населението на България. Докладва, че за тях са гласували българите между 30 до 60 години, които са активната група. 42 % от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а над 50 % със средно. Голяма част от избирателите са областните градове, но имат подкрепа и от по-малки градове и села.

От 265 общини ГЕРБ побеждава в 167. ДПС побеждатават в 55. в определени райони.

ГЕРБ традиционно запазва своето присъствие в областните градове, но приблизително 42% живеещи в села дават своя вот за ГЕРБ. Нека когато правим политически изказвания

ГЕРБ спечели категорично тези избори и не може да бъде заобикалян в парламента. Големият въпрос е “България ще има ли стабилно правителство или ще имаме неясна структура?”. Това е притеснението на нашите партньори.

Даниел Митов пък цитира доклада на ОССЕ, където се посочвало, че основните свободи са спазени, а изборната рамка дава адекватна основа за честни избори. Друго заключение е,че вотът бил фокусиран върху личности, а не върху платформи. “Не може фокусирането върху една личност да бъде градивна цел”, каза той. Поясни, че тези които критикували властта, сега не оспорвали легитимността на вота. По думите му ГЕРБ спечелили вота и не може да бъде заобикалян в НС, същото важи и при съставянето на правителство, което според него може да доведе до политическа криза. Според него големият въпрос е дали България ще има стабилно правителство или неясна амалгама от несъвместими партии, които не е ясно какво ще правят. Това било притеснението на европартньорите. Даде за пример разговора им преди това с Манфред Вебер, като притеснението бил как партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви следното: “Цялата кампания мълчах, слушах всички онези лъжи. Проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация. Видяхте изборния протокол в действителност. Искам да ви кажа, че най-добрата организация беше в COVID секциите. Направихме нещо много трудно, но такова беше времето – изпълнено с много страх, емоция, лъжи. Ние успяхме да ваксинираме всички членове на избирателните комисии. По отношение на ваксинацията – отново продължават всички разговори, твърдения. Да, проблемът е световен, ваксини няма за всички. България получи най-много дози, благодарение на контактите и авторитета на българския премиер Бойко Борисов. Видях с очите си как се бори за България, как се защитава интереса на всеки български гражданин. По отношение на мерките – справяме се. Справихме се с третата вълна. Не сме искали помощ както други държави от ЕС. Всичко го постигнахме благодарение на решенията. От тук нататък нещата са ясни. Да управляваш България означава да защитаваш интересите на всеки един български гражданин. Всичко това да се пречупи през нещо много важно. Всички мислят, че след като минаха изборите ще свърши пандемията. Не, тя още е тук. Трябва да се управлява с ясни планове и решения. Знам, че ще бъде много трудно. Има много хора, които не вярват в пандемията. Има такъв вирус.”

Томислав Дончев поясни на свой ред, че обичайно опитите първият да бъде заобиколен , завършват зле. “Това, че си против някой, не е кауза, а липса на такава”, каза още той.Властта тежи много. Ако имаш тежки рамене, може да ти счупи гръбнака. Основното е, че някой трябва да взима решения.”

По думите му кабинет ще бъде предложено и такова, което би могло да работи. Отказа да каже персоналния му състав, уточни, че имат достатъчно кадри за всяка позиция – в това число премиер и министри.Отрече даването на подкрепа от страна на ГЕРБ за втория,  не е подмяна на доверието. “Ако няма правителство кой ще мобилизира приходните администрации. Много е важно България да има работещо правителство”, каза той.

“Важно е България да има работещо правителство” – категоричен бе той.

“За мен лидерът на партията трябва да бъде кандидат за министър-председател.” – заяви Даниел Митов.

По думите му ГЕРБ е длъжен да започне разговори за кабинет. “Тежестта на ГЕРБ в обществото е такава, че ще е абсолютна грешка да бъде заобикалян”, каза той и даде пример с правителството на Беров, както и на Орешарски. Това пък се наказва след това от избирателите.

Поясни, че е неясно дали партията на Слави Трифонов иска радикална съдебна реформа както Демократична България на Христо Иванов. И това било само началото. Затова било важно в началото да има разговори между парии, които са идеологически близки. Именно затова се учудвал, че такива партии искат да вкарат БСП през задната врата, явно визирайки “Демократична България”.

ГЕРБ бяха попитани дали със зам.-председателските си места в ГЕРБ ще загубят  Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. Дончев пък заяви, че биха били и качествена опозиция. Те ще правят анализ на ниво секции. “Да, промени са необходими и то не фасадни”, каза той. Даде да се разбере, че те ще бъдат персонални и структурни.

Даниел Митов поясни още: “Ясно и категорично, президентът има своята роля в управлението на задкулисни и не толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да създаде служебен кабинет и не знам какво си представя той. Очевидно е, че излезе извън своите правомощия.”

Дончев поясни, че в кабинета ще има приемственост и промяна. На въпроса дали ще има предсрочни избори, той отговори: “Демокрацията не може да бъде предозирана”. Накрая поясни, че всичко зависи от суверена. Даде да се разбере, че не се страхуват от служебен кабинет, чиято основна цел е да организира вот. Друг въпрос бил политическият реваншизъм. Дончев поясни, че още не са водени разговори, преговори с други партии и не са просили подкрепа от никого. Готови са с предложение за кабинет, премиер и шеф на НС. Отказа да коментира дали има възможност Борисов да е премиер или това да ще е Даниел Митов. Самият Митов отрече с него да е била отправяна такава покана.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *