Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Парламентарните партии се събират за втори път.

„Вчера получих писмо от Бойко Борисов, че изтегля кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. За съжаление усилията на ГЕРБ бяха предадени от Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни вариантът някой от по-малките парламентарни групи да има повече смелост и отговорност, за да поеме отговорност и да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори”, заяви президентът Румен Радев.

„Тук сме да потвърдим, че нашето предложение за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат”, допълни той.

„Ние и преди посочихме, че кандидат на ГЕРБ за председател на ЦИК не е приемлив за нас. Отчитаме новите обстоятелства като опит за саботаж на изборния процес. Голямата отговорност за събитията е на ГЕРБ. Нашето решение е да не издигаме кандидатура за председател”, заявиха от БСП.

„И на предишната среща имаше заявка от страна на ГЕРБ да заеме председателското място. Имаше такива и в медиите. Притеснителни са доводите им да я оттеглят. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му. Всеки може да не е съгласен с текстове от него, но той трябва да се изпълнява. Ние години наред сме посочвали противоконституционни текстове в Изборния кодекс. ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв”, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Надявам се, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще тръгнем към избори. Важно е да разберем отговорността си и да започнем да даваме отговори на въпросите. Борисов взима за заложник демократичния процес. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но никой от тях не отговаря на условията за председател”, заяви Христо Иванов.

Ситуацията има и добра страна.

“Очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на присъстващите, че кандидатурата му е неподходяща. Това обаче бе направено късно и в абсолютен разрез с правилата. Абсурдно е партията, която пледира за демократичност да постъпва така. ГЕРБ ще направят всичко възможно да бойкотират провеждането на честни избори”, каза Мая Манолова.

„Не приемам доводите на колегите, защото техният лидер дори не се е появил в Народното събрание. Според практиката, най-голямата парламентарна група има и право на председател на Народното събрание. Вие обаче не подкрепихте това предложение. Вашата политическа импотентност не успя да създаде действащ парламент, нито успя да формира правителство. Приемете, че ГЕРБ предлага само членове за състава на ЦИК”, отговори Десислава Атанасова.

“Разпределението между партиите остава същото. Ако се отказвате от председател, трябва да имате зам.-председател. Не може да се абдикира от отговорност”, обърна се към ГЕРБ президентът Радев.

„Искам да напомня, че само ГЕРБ направи предложение за председател на ЦИК. Всички заявихте, че няма как да го подкрепите. Хаосът е заради вашият Изборен кодекс. Предложете си председател и си подпишете протокола. Ние също ще го подпишем с предложението на Димитър Димитров за зам.-председател на Централната избирателна комисия”, добавиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев, дали ЦИК може да работи без председател.

„Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна”, обясни проф. Друмева.

Мая Манолова предложи партиите да се обединят около предложението на Камелия Нейкова на „Има такъв народ”.

От БСП заявиха, че ще подкрепят такава кандидатура. От ДПС заявиха, че цялата процедура е показателна за организирането на едни прозрачни и законни избори.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *