Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Климатичните промени представляват “най-сериозната заплаха” за глобалния мир и сигурност, ще чуе Съветът за сигурност на ООН по-късно днес.

Британският премиер Борис Джонсън ще предупреди Съвета за сигурност на ООН, че ако световната общност не предприеме “спешни действия за справяне с климатичните промени, светът рискува да влоши конфликта, разселването и несигурността”, се казва в изявление на британското правителство, цитирано от News.bg.

Понастоящем Великобритания е едномесечен председател на Съвета за сигурност, който е натоварен с осигуряването на международен мир и сигурност. Негови постоянни членове са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Преди заседанието Джонсън каза, че Съветът за сигурност е “натоварен да се справи с най-сериозните заплахи за глобалния мир и сигурност, а точно това представляват климатичните промени… От общностите, прогонени от родните си земи от екстремни климатични условия и глад, до военачалниците, които се възползват от борбата за ресурси – затопляща се планета задвижва несигурност”.

Той добави, че “за разлика от много въпроси, с които се занимава Съветът, ние знаем как точно да се справим” и че като помагаме на уязвимите страни да се адаптират към климатичните промени и като намаляваме глобалните емисии до нетна нула, “ще защитим не само изобилното биологично разнообразие на нашата планета, но нейния просперитет и сигурност”.

Прочутият натуралист и автор на документални филми за природата Дейвид Атънбъроу също ще говори пред Съвета за сигурност. В изявление, публикувано късно снощи, той изтъква, че “ако намалим емисиите с достатъчна енергичност, все още можем да избегнем повратните точки, които ще направят климатичните промени неудържими”.

Той каза, че предстоящата среща за климатичните промени под егидата на ООН, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември, може да бъде “последната възможност за извършване на необходимата стъпка за промяна”.

“Ако обективно разглеждаме изменението на климата и загубата на природата като заплахи за сигурността в световен мащаб – както в действителност те са – тогава все още може да действаме пропорционално и във времето”, каза той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и суданският активист за климата Нисрин Елсаим също ще информират Съвета за сигурност на живо във вторник.

Брифинг преди сесията, Обединеното кралство отбеляза, че “въздействието на изменението на климата вече се усеща по целия свят, като ефектите от повишаването на температурите и екстремните метеорологични условия принуждават движенията на населението и създават конкуренция за все по-оскъдните природни ресурси. От 20-те държави, класирани като най-уязвими на повишаващите се глобални температури, 12 вече са в конфликт. “

От своя страна Великобритания се е ангажирала по закон да достигне нулеви нулеви емисии до 2050 г. и се е ангажирала да намали емисиите на парникови газове с най-малко 68% до 2030 г. – най-стръмното намаление на всяка голяма икономика.

Наред с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има и 10 непостоянни членове, избрани за срок от две години. Понастоящем тези членове са Естония, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Нигер, Норвегия, Сейнт Винсент и Гренадини, Тунис и Виетнам.

Глобалните усилия за справяне с изменението на климата са на първо място в дневния ред на международната общност, въпреки че експертите по опазване на околната среда се опасяват, че се прави твърде малко твърде късно за борба с проблема.

САЩ са вторият по големина емитер на парникови газове в света след Китай. По времето на администрацията на президента Джо Байдън страната вече се присъедини официално към Парижкото споразумение за климата – знаков пакт между нациите за намаляване на въглеродните емисии, напуснал бившия президент Доналд Тръмп

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *