Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Руската ваксина стана повод за спорове в пленарната зала в последния работен ден на депутатите от 44-тото Народно събрание. По настояване на БСП бе обсъдено предложението Министерският съвет да види всички възможности за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу коронавируса Спутник V, съобщават от Novinite.bg.

Имаше отново сблъсък между ГЕРБ и БСП. Очаквано опозицията използва темата, за да нападне управляващите и да направи предизборни обещания.

Иван Иванов от левицата запита от трибуната докога хората ще се редят по опашките за ваксини. На репликата му „вие сте се уредили с връзки“ последва остра реакция на председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Г-н Иванов, много ви моля, не злоупотребявайте по този начин“.

А заради подвиквания в зала, тя призова: „Моля ви, колеги, успокойте се“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи политически обещания. Председателят на ПГ на ГЕРБ обаче я предупреди:

“Това откриване на предизборната ви кампания тук ще покаже, че всъщност формално се грижите за тяхното здраве. А всъщност лобирате за Спутник V! Ние преди всичко сме загрижени за това дали ваксините са безопасни, а не дали ще се харесаме на някого. Уважаеми български граждани, бъдете разумни в избора си и се доверете на тези, които реално се грижат за вашето здраве и интереси”.

Последваха обвинения чии партийни членове имат руско гражданство.

В зала имаше и спор как точно трябва да бъде записан текстът за проект за ваксините. Основната идея е да се изберат повече ваксини от тези, които вече са договорени чрез Европейската комисия. Както е ясно, България има договори за Пфайзер-Бионтех (Комирнати), Модерна и Астра Зенека. Очаква се одобрение и на ваксината на „Янсен“, която ще бъде само с 1 доза.

След прегласуване проектът за решение на ПГ на БСП за България за руската Спутник V беше отхвърлен от мнозинството в залата.

Имаше и предложение на Комисията по здравеопазване относно ваксините, което беше прието. В него е записано да се даде възможност Министерският съвет да се консултира с ЕК за осигуряване на ваксини, произведени извън ЕС. 

Междувременно последният работен ден на депутатите продължи с разисквания по промените в Закона за движение по пътищата.

Преди да излязат в предизборна кампания народните представители ще проведат и парламентарен контрол.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *