Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Магистрати от беларуския град Брест осъдиха Полина Шарендо-Панасюк, активистка на гражданската инициатива “Европейска Беларус”, на две години затвор за публична обида на президента Лукашенко и насилие спрямо седем полицаи, съобщиха местната прокуратура и правозащитници, цитирани от световните медии, предава Монитор.

“Въз основа на член 369 (“Обида на представител на властите”), член 364 (“Насилие или заплаха от насилие над служител на органите на вътрешните работи”) и част 1 от член 368 (“Обида на президента”) от Наказателния кодекс на Република Беларус, тя е осъдена на окончателно наказание лишаване от свобода за срок от две години с излежаване в наказателна колония при общ режим за комбинация от престъпления”, се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на главната прокуратура.

По време на процеса е установено, че обвиняемата на 29 декември 2020 г. от мобилния си телефон публикува видео в канала Telegram, в което обижда полицаи.

На 3 януари 2021 г. тя използва нецензурни думи срещу полицейски служители, които инспектират дома й, след което използвала насилие срещу тях.

На този фон беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон, увеличаващ наказанията за участници в неразрешени протести и наказанията за екстремизъм, предаде АФП, като цитира изявление на властите.

Новият закон беше приет в момент, в който беларуският режим продължава да предприема репресии срещу протестното движение, започнало през 2020 г., което оспорва преизбирането на Лукашенко. Стотици поддръжници на опозицията и журналисти бяха затворени или принудени да напуснат страната.

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска пък заяви в Прага, че Чехия трябва да организира международна среща на най-високо равнище за обсъждане на ситуацията в Беларус и да стане инициатор за създаването на международен трибунал, който да разследва събитията след миналогодишните избори в страната.

Тихановска призова властите на Чехия “да заемат твърда позиция против незаконния режим” на беларуския президент Александър Лукашенко, по-специално да не признават неговото правителство и да признаят за престъпни организации беларуския КГБ, специалните полицейски сили ОМОН и Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията.

По думите й бъдещият международен трибунал трябва да разследва “престъпленията на диктатурата на Лукашенко”, включително репресиите във връзка с масовите протести в страната след спорното преизбиране на президента през август миналата година.

Тихановска апелира и за персонални международни санкции срещу съдиите, длъжностните лица и бизнесмените, които подпомагат днешните власти в Беларус. Единствено решение на кризата в страната могат да бъдат свободни избори на президент с участието на международни наблюдатели, заяви тя.

Тихановска се намира в Прага по покана на председателя на Сената Милош Вистърчил. Тя бе приета от президента Милош Земан и от премиера Андрей Бабиш, предстоят й и срещи с други държавници.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *