Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Навършват се 145 години от Априлското въстание. Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвукът на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води до обявяването на единадесетата Руско-турска война, довела до Освобождението на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България, то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България, разрешен с Руско-турската Освободителна война, пише БНР.

Как ще бъде отбелязана днешната дата в градовете?

Кунка Неделева, директор дирекция „Музеи“ в Община Копривщица, разказва пред БНР за подготовката в “Нашият ден“:

“Тази година, както всеки път, в Копривщица ще бъде отбелязана великата дата. Цикълът от тържества, посветен на 145-годишнината от Априлското въстание, започва още днес във възрожденското градче.

На историческия площад “20 април” среща ще си дадат Фондация „Васил Левски“, в лицето на председателя ѝ – проф. Пламен Павлов. Представители на Сдружение “Тодор Каблешков“. Академичният състав и Студентския съвет на Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков“ и гражданите на Копривщица.

Ще поднесем венци и ще се преклоним пред величието и саможертвата на всички онези велики българи, пожертвали живота си за България.

Тази година в Копривщица е посветена не само на 145-годишнината от избухването на Априлското въстание, но и на 170 години от рождението на най-светлия български апостол на това въстание – Тодор Каблешков.“

По повод честването на 145 години от Априлското въстание, на 20.04.2021 г. от 10.00 до 11.30 ч. пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина ще се проведе общоградско поклонение, пише Varna24. Поради извънредната епидемиологична обстановка и въведените с нея противоепидемични мерки, поклонението няма да премине по установения протоколен ред, ще се спазват всички изискванията от заповедите на Министерството на здравеопазването.

Поднасянето на венци и цветя ще се осъществи самостоятелно от всяка организация и гражданин.

Организатор е Община Варна със съдействието на Военноморските сили.

В Кюстендил отбелязването на годишнината ще започне от 11.00 часа на Арката на площад „Велбъжд”.

Преди това на площада ще звучат изпълнения на градския духов оркестър. Програмата включва поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Булаир” и припомняне на историческите събития, свързани с подготовката, избухването и потушаването на въстанието, както и отзвука от въоръжената борба извън пределите на Османската империя.

Присъстващите ще почетат паметта на загиналите за свободата на България.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *