Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Учени откриха в центъра на галактиката Млечен път голяма звезда, чиято яркост по неизвестни причини периодично спада с 97 на сто и остава на това ниво почти година, съобщи ТАСС, като цитира публикация в сп. “Месечни известия на Кралското астрономическо дружество”.

“Вероятно имахме късмет да наблюдаваме звездата в момент, когато тъмен и дълъг обект премина край нея. Засега можем само да гадаем какъв е този обект”, каза Сергей Копосов от университета на Единбург, цитиран от пресслужбата на университета в Кембридж.

Копосов и колегите му направили откритието в рамките на програма по картографиране по проекта VVV на Европейската южна обсерватория, която от 2010 г. изследва звездите в Млечния път, предава БТА.

С помощта на алгоритъм те се натъкнали на обекта VVV-WIT-08, разположен на границата на съзвездията Скорпион и Стрелец. Става дума за червен гигант, чиято яркост рязко спаднала с 97 на сто във втората половина на 2011 г. и се върнала към нормалното си състояние в средата на 2012 г.

Заради резкия спад учените проверили отново резултатите от наблюденията си, използвайки и данни, събрани в рамките полския проект OGLE за наблюдение и класификация на звездите в галактиката. Оказало се, че полските астрономи са фиксирали същия силен спад в яркостта на VVV-WIT-08.

Учените все още нямат обяснение за това явление и не знаят дали то ще се повтори, тъй като през последните осем години не е наблюдавана отново.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *