На 15 ноември започва 40-дневният Рождественски пост, втори по продължителност след Великия пост.
Според църквата през първата седмица на поста и между 20 и 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни е разрешена риба, освен в сряда и петък. На 25-и декември, Рождество Христово, църквата разрешава всякаква храна, включително животинска.
Алкохолът е напълно забранен.
- Не прекалявайте с тестените храни.
По време на пости тестените храни са разрешени, но не се опитвайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни.
- Набавете си нужните белтъчини от други храни.
Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като съдържанието на белтъчини в тях е голямо. Хапвайте фасул, леща, грах, нахут. Много протеини има и в ядките – фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед. Белтъчини има също и в различните пшенични и пълнозърнести продукти – булгур, киноа и др.
- Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си.
По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Зеленчуците може да не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии. Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций през този период. Затова хапвайте сушени плодове, броколи и моркови.
Източник: jenatadnes.bg