Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

ДАНС, други български секретни служби и Прокуратурата на Република България са разбили не само изключително важна шпионска мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ на ГЩ на РА).

Неутрализирана е и част от разузнавателните структури на друга руска тайна служба – Службата за външно разузнаване на Русия, известна като СВР (да не се бърка с абревиатурата на българското военно разузнаване “Служба военно разузнаване”, или пак СВР), пише Zonanews.bg, позовавайки се на свои източници.

Двама от водещите офицери на шпионската група на СВР са кадровите служители на външнополитическото разузнаване на Руската федерация с фамилии Зинкин и Рибкин. От разследващите са намерени снимани огромно количество документи с гриф “NATO Secret”. Този гриф е трети по секретност, предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт. След него е само “NATO Top Secret”.

Знакът на СВР на РФ

Преди 3 дни – в резултат от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Резидент на шпионската група е бившият ръководен кадър в служба “Военно разузнаване” Иван Илиев. 

Иван Илиев е роден през 1947 г. Завършил военно образование в България и Съветския съюз, както и 10-месечна разузнавателна школа на ГРУ на ГЩ на Съветската армия в Москва през 1975-1976 г. Като кадрови офицер от РУ-ГЩ е бил на задгранична работа в Гърция и др. западни държави. Впоследствие Илиев става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба “Военно разузнаване”.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство. Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. 

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея, съобщават от Blitz.bg.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *