Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Съставът на Първа лига за сезон 2022/2023 ще се увеличи на 16 отбора, стана ясно след днешното заседание на изпълнителния комитет. Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обяви, че една организация е силна, когато спазва собствените си наредби и затова тази година няма как да бъде увеличена от лятото елитната ни група на 16 тима.
Така новата кампания в Първа Лига ще бъде битка между 14 отбора, съобщи Христо Запрянов- шеф на преслужбата на БФС.

Според регламента на шампионата 14-ият в крайното класиране ще изпадне от елита, а предпоследният ще срещне четвъртият от Втора лига в бараж. Първите три отбора от Втора лига ще влязат директно, а както стана ясно- четвъртият ще спори директно с 13-ия. 16 клуба от 2022 година ще бъде българският футболен елит.
Втора лига ще бъде от 20 отбора, като Михайлов потвърди, че ще има три втори отбора от новия сезон и това са “Лудогорец-2”, “Ботев” (Пловдив)- 2 и ЦСКА 1948 (Сф)-2. В групите остават четири на географски принцип, като максимално могат да се разширят до 20 отбора, както се очертава да бъде на Югозапад и на Югоизток.
“През новата кампания си има изпадащи, а форматът си остава със същия брой отбори. Изпаднал отбор няма морално право да участва в същата група и тогава се губи усещането за справедливост. По-реално би било да се включат отбори от по-долната група, но след като разгледахме отборите след 3-о място надолу, те не могат да отговорят на условията за Първа лига, имам предвид 4-и, 5-и и 6-и, каза още Михайлов.
“Тази година ще си останат 14, да се знае. А следващата година 16. Три отбора ще влязат директно. Това е шанс за изпадналите от този сезон с една кампания във Втора лига да се подготвят и да влязат отново, каза още Михайлов, който уточни, че и при състав от 16 състава пак ще има плейофи.
Първенствата в Първа и Втора лига ще започнат в уикенда 23-26 юли, а сезонът ще завърши на 20-23 май 2022-а година. Финалът за Купата ще бъде на 11-и май, а баражите ще се играят до края на същия месец. Тазгодишният финал за Суперкупата на България между “Лудогорец” и ЦСКА ще се играе на 17-и юли, най-вероятно на националния стадион “Васил Левски”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *