Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда до онзи период от своето време, който наричаме Велик пост. Желано време от всеки християнин, който иска да изживее и бъде съпричастен със страданието и славата на нашия Господ Исус Христос. Ние отново сме пред прага на четиридесетдневното пътуване в духовната пустиня на поста. Труден период, но и благословен за израстването на всеки Христов следовник в добродетелта на Покаянието. Покаяние, което ще ни изведе през лишенията, за да влезем в дивната радост на Възкресението, казва патриарх Неофит в посланието си за Великия пост.

Негово светейшество отбелязва, че винаги Великият пост е различен. “Тази година, както и миналата, това време е отежнено от силата на пандемията.

Нестихващата стихия на коронавируса притиска народа ни. В тези дни ние сме длъжни да приемем предизвикателствата и да не изоставаме в духовните стремежи, да не търсим извинения от тежестта на изпитанията, а да се уповаваме на вярата ни в Христа. Това изисква от нас още по-усърдна молитва и живот в евангелските събития, осъществен чрез вярата ни, защото както казва Св. апостол Павел “с вяра ходим…” (2 Кор. 5:7)”, отбелязва българският патриарх.

Още в първите дни на Великия пост ние ще се потопим в покайната образност с канона на Св. Андрей Критски. Ще изживяваме словата на светия отец и ще осъзнаем нашата греховност. Покаянието ще стане нашият пътеводител в духовния поход, а тайнството на Изповедта ще премахне тежестите в това свято пътуване, казва патриарх Неофит.

Негово светейшество призовава “благоговейни отци, боголюбиви братя и сестри, и всички вас, които сме изпълнението на богоспасяемата Софийска епархия, да отделим мислите си от земното, да загърбим материалното”. Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение. Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с трудностите на ближните и отзивчиви на техните нужди, като разкриваме любовта си всеки ден. Нека влезем в мистичната вечер на Светата четиридесетница, да преминем тъмнината на нощта и да посрещнем утрото на новия ден – деня на Възкръсналия Господ!, призовава вярващите българският патриарх.

В своето послание той пожелава “с крепки молитви и смиреномъдрен живот да бъдем подражатели на нашия Господ, и както казва Св. ап. Павел: “Винаги носим в тялото си мъртвостта на Господа Исуса, та и животът Исусов да се открие в тялото ни” (2 Кор. 4:10).

“Отечески ви пожелаваме леки и спасителни пости и изобилната Божия благодат и непрестанната Христова милост да бъдат с всички нас, та достойно да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Исуса Христа, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков! Амин! Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател”, казва българският патриарх Неофит, съобщиха от Dariknews.bg.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *