Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Управлението на държавата е отговорно поведение, а победата и загубата на изборите нямат толкова голям смисъл. Големият въпрос е да се върви нагоре. След изборите ще видим много роли кой как ще служи на народа. Така коментира президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БТВ резултатите от изборите. Той благодари на младите хора, че са излезли да гласуват и добави, че никога не е чакал толкова време на опашка, за да гласува, предава news.bg.

“Сега на ход са политиците, заявката за промяна е повече от ясна, оттук нататък предстои тя да бъде реализирана. Всички българи трябва да си дадат сметка какво се случи и за това, че голямата битка не е от ляво и дясно, а между демократи и популисти. По целия свят сблъсъкът днес е този”, обясни Плевнелиев.

По думите му, “тези избори са спечелени от ГЕРБ, която е първа политическа сила, а от друга гледна точка продемократичните партии са все още мнозинство в България”. Като “популистките партии във възход, а демократическите надолу” – определи той политическата ситуация и изброи популистите в България – “президент популист Румен Радев, който казва, че управляващите са мутри и трябва да си ходят и който обещава промяна. Три политически субекта в новото Народното събрание Плевнелиев определя като популисти – “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!”.

“За всички от тях предстои да видим как те ще успеят да реализират смяната на системата”, каза още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев коментира и предложения от Слави Трифонов референдум и задочния спор между тях още от 2016 г. – “Не казах нито дума, когато сложиха снимката ми в студиото на Слави Трифонов, истински се гордея, че защитих българската демокрация в момента, в който един антиконституционен референдум щеше създаде пълен хаос в държавата и да разруши демокрацията. Представете си какво би се случило, ако броят на депутатите се намали на 120 без ВНС. С 32 депутата може да се прокара всеки закон в държавата.”

Относно мажоритарния избор в два тура, който се предлага от този референдум Плевнелиев коментира: “Партията, която искаше да се нарече “Няма такава държава”, с голяма вероятност ще управлява точно тази държава. Представете си какъв парадокс!”

Плевнелиев обясни още, че референдумът на Слави Трифонов е имал три противоконституционни въпроса и Конституционният съд го е решил с 12 на 0 гласа. “Но нека хората се сетят какво се криеше зад тези въпроси, дали си даваме сметка за последствията – субсидията на партиите на 1 лв., това означава, че става задкулисно финансиране; ако има мажоритарни избори в два тура, ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор – това е диктатура, няма да има баланс в системата. Демокрацията се базира на баланс, а не на налагане от името на народа на неустойчиви решения”, коментира още той.

Ако Слави Трифонов взема мандата, подкрепен от БСП, ДПС и останали партии – Плевнелиев коментира, че ще се избира между по-малкото зло. Нито една от партиите не би следвало да иска избори през юни месец, защото ще дойде хаос. Популистките партии няма да имат по-добър резултат обаче, добави бившият президент.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *