Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Федерално съдебно жури обвини четиримата бивши полицаи, участвали в ареста и смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, в нарушаване на конституционните права на чернокожия мъж, предаде Асошиейтед прес.

В обвинителния акт са посочени имената на Дерек Шовин, Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао. Шовин, Тао и Кюн са обвинени в нарушаване на правото на Флойд да не бъде подлаган на неоснователно задържане и прекомерна сила. Четиримата бивши полицаи са обвинени, че не са предоставили медицинска помощ на Флойд. На Шовин са повдигнати обвинения също във връзка с арестуването и притискането на врата на 14-годишно момче през 2017 г.


Лейн, Тао и Кюн се явиха пред федерален съд в Минеаполис чрез видеоконферентна връзка. Шовин не се яви.
Флойд почина на 25 май миналата година. 

Той бил повален от Шовин, който няколко минути го е притискал към земята с коляно на врата му. Кюн и Лейн също помагали за задържането на чернокожия мъж – според прокуратурата Кюн коленичил върху гърба на Флойд, а Лейн държал краката му. Според прокуратурата Тао не позволявал на минувачите да се приближат и да се намесят.
Миналия месец Шовин беше признат за виновен в убийство във връзка със смъртта на Флойд по щатско дело и сега се намира в затвор в Минесота, очаквайки присъдата си. Другите трима бивши полицаи трябва да се изправят пред съда през август по щатско дело и са освободени под гаранция. След днешното явяване пред федерален съд им беше позволено да останат на свобода.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *