Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

145 г. от Баташкото клане. Жителите на родопското градче ще отдадат почит на хилядите жертви с литийно шествие и възстановка от обявяването на Априлското въстание в Батак, съобщи bTV.

С един от наследниците на геройски загиналите ни среща Анна-Мария Конова. 

Пенка Горанова, горда потомка на Кереловия род, често разгръща страниците на историята от Априлското въстание. Грижливо пази спомените от разказите на баба си Дафинка.

„Тя често разказваше една затрогваща случка за деня, в който всички батачани са отдавали почит на своите близки и загинали  в Априлското въстание. На този ден в нейната бащина къща на един рафт се е пазил джобният часовник на Трендафил Керелов, неин прадядо. На този ден той е започнал да тиктака за известно време. Може би е напомнял за своя мъченически  загинал собственик, а със сигурност е зовял, а и днес зове да бъдем истински достойни човеци“, разказва Пенка.

Снимка: bTV

Поглеждайки назад към трагичните събития, въпросите за потомката на Кереловия род са много.

„В моите представи това винаги ме угнетява малко, защото са се случили  много жестоки неща. Възхищавам се на техния силен дух и на тяхната силна християнска вяра, защото благодарение на нея, са успели да се преодолеят това, което е непреодолимо и да простят непростимото“, добавя тя.

В Батак няма дом, който да не е дал жертва в името на свободна България, но дори и тези, които не са родом от Батак се чувстват длъжни.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *