Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Въпреки че кампанията е изтощена предварително като аргументи и като разменени компромати, през този месец преди изборите ще бъде инвестирана нова енергия за ново противопоставяне. Очаква ни негативна предизборна кампания, атакуваща противниците по всякакъв начин и с всякакви средства. Това смята политологът Огнян Минчев. 

Пред БНР той посочи, че не е съгласен с твърдението на някои, че тези избори като най-важните от 30 години насам.

„Не за първи път правим избори в остра политическа криза. Новото може би се изразява в обстоятелството, че зелената сделка в Европейския съюз предполага, че страната ни ще получи значителни средства за привеждане на енергетиката според принципите и правилата на тази сделка. От тази гледна точка състезанието кой колко ще вземе от финансирането превръща изборите в ожесточени и оспорвани“, посочи той.

Политологът подчерта, че „когато има повишаване на общественото напрежение, винаги изплува категория хора, голяма част от маргиналните слоеве, която смята, че в мътна вода по-лесно се лови риба“. 

„Тези избори ще се характеризират с това, че са в условия на сериозно обществено противопоставяне. Процесът на избиране в подобни условия се осъществява като игра с нулев резултат, няма допълваща се печалба. Другото характерно е, че предварително се правят високи залози като категоричното заявяване на партии с кого няма да се коалират“, каза още Минчев.

По думите му може да се стигне до любимата формула на ДПС – „експертно правителство, в което ще участват повечето играчи, без да носят отговорност“. 

„Българската политика функционира в две основни фази. Едната е на политическите правителства като тези на Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, ГЕРБ. Другата е на програмните правителства – при тях зад сцената се съюзяват олигархични корпоративни фактори за разпределяне на парите, а тези, които управляват, са видимо безпомощни. Последният такъв кабинет беше този на Пламен Орешарски. България влиза във фаза на спадаща политическа отговорност, ако предположим, че възможен изход е програмно правителство. Ако допуснем, че няма да имаме продължение на статуквото, което е най-вероятно, отслабената политическа отговорност означава, че държавата ще бъде управлявана лошо“, анализира още Минчев. 

Той смята, че и ГЕРБ, и БСП ще имат трудности за съставяне на правителство.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *