Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Мианмарската полиция отвори стрелба на протестите срещу военното управление, убивайки най-малко двама души и ранявайки няколко на втория ден от репресиите срещу демонстрациите в цялата страна, предаде “Ройтерс”, цитиран от News.bg.

Мианмар е в хаос, откакто армията завзе властта и задържа избрания правителствен лидер Аунг Сан Су Чжи и голяма част от нейното партийно ръководство на 1 февруари, като се твърди, че е измама на избори през ноември, които нейната партия спечели.

Превратът, който спря предварителните стъпки на Мианмар към демокрация след близо 50 години военно управление, привлече стотици хиляди по улиците и осъди западните страни.

Полицията откри огън в различни части на главния град Янгон, след като зашеметяващи гранати и сълзотворен газ не успяха да разпръснат тълпите.

Един мъж е откаран в болница с куршумна рана в гърдите, като по-късно е починал.

Полицията също откри огън в южния град Дауей, убивайки един и ранявайки няколко души.

Лидерът на Хунта генерал Мин Аунг Хлаинг заяви, че миналата седмица властите са използвали минимална сила, за да се справят с протестите. Въпреки това най-малко петима протестиращи са загинали в сътресенията. Армията съобщи, че е убит полицай.

Репресиите изглежда показват решимост на военните да наложат своя авторитет в лицето на широко разпространен неприязън не само на улицата, но и по-широко в области като държавната служба, общинската администрация, съдебната система, образованието и здравния сектор и медиите. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *