Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Американският президент Джо Байдън отдава приоритет на Германия като партньор на САЩ в Европа, заяви полският външен министър Збигнев Рау, цитиран от ДПА, предава Novini.bg.

“Байдън приравнява Европа с Германия”, каза Рау в интервю за в. “Жечпосполита”. Според министъра обаче проблемът е, че Германия е “пожертвала ценностите и свързаните със сигурността интереси на свободния свят заради сътрудничество с Русия” за спорния газопровод “Северен поток-2”.

Правителството на Байдън обяви в края на май, че ще се въздържи от налагане на санкции на компанията, отговаряща за газопровода, отчасти поради съображения, свързани с отношенията с Германия. Полското правителство отдавна се противопоставя на тръбопровода, страхувайки се, че той може да засили зависимостта на Европа от руските газови доставки и да постави под натиск транзитните държави, които в бъдеще ще имат по-малко възможности за влияние върху Москва.

Рау се оплака, че нито Полша, нито съседните страни са били включени в решението на американското правителство. “Американските съюзници не намериха време за консултации с региона, който е най-силно засегнат от последиците от това решение”, заяви той.

Рау разкритикува Байдън за решението му да не се срещне с източноевропейските лидери при първото си пътуване в чужбина, посочва Ройтерс. Осемдневната обиколка на американския президент в Европа включва участие в срещата на върха на Г-7 в Англия, разговори в Брюксел с лидерите на Европейския съюз и НАТО и среща с руския президент Владимир Путин в Женева.

“За съжаление, пристигащата в Европа американска делегация, оглавявана от президента Джо Байдън, е толкова заета с неговата среща с президента Путин, че не намери време да организира срещи със съюзниците от източния фланг”, каза Рау.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *