Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Китайското правителство е направило “малко” по отношение епидемиологичното разследване на произхода на коронавируса в Ухан в първите 8 месеца след избухването на епидемията. Информацията разпространява вестник “Гардиън”, позовавайки се на вътрешен документ на Световната здравна организация (СЗО).

В документа от 10 август 2020 г. пише също, че екипът, който се е срещнал с китайските си колеги като част от мисия за оказване на помощ за установяване на произхода на вируса, е получил оскъдна нова информация тогава. Не е получил никакви документи или данни по време на интензивните дискусии с китайските представители, предаде News.bg.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наскоро изрази безпокойство около оказваното от Китай сътрудничество за проучване на вируса и необходимостта СЗО да поддържа висок стандарт.

Документът от две страници обобщава посещение на експерта на СЗО Петер Бен Ембарек в Китай от 10 юли до 3 август 2020 г. Мисията е имала за цел да провери каква работа е свършена до момента по отношение установяване произхода на вируса.

В обобщението пише, че мисията е започнала с две седмици карантина, а след това в продължение на 10 дни експертите са провели срещи с китайски представители.

След интензивни дискусии с китайски колеги изглежда, че малко е сторено по отношение на епидемиологичното разследване около Ухан от януари 2020 г. Представените данни устно разкриват малко повече подробности от представеното на срещите през януари 2020 г. Не е направена презентация, не са споделени и документи, пише в документа.

Няма коментар от СЗО и Китай.

По-рано този месец от СЗО посочиха няколко причини за произхода на вируса след разследване в Ухан. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *