Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

На днешната дата смъртта си намира българският революционер Кирил Дрангов, син на легендарният български офицер Борис Дрангов и деятелката на Македонския женски съюз Райна Дрангова.

Революционерът намира своят път към кървавите битки още на ученическа възраст, когато докато неговите съученици ритат топка, той решава да се включи в Първата световна война, където (за жалост) загубва баща си.

Като студент, Кирил е сред бащите основатели на студентското дружество „Вардар“. Дружеството представлява организация в Софийския университет, съставена от бежанци от областта Македония. Тя е наследник на Македонската студентска корпорация „Гоце Делчев“. По-късно Кирил става начело ѝ. За жалост, организацията не просъществува дълго. Заедно с партиите и други политически организации, дружеството бива забранено. след Деветнадесетомайския преврат от 1934 година.

Всеки момент ще бъда готов да поема и най-рискованата работа.

-Кирил Дрангов

Неговото обучение и революционна дейност биват прекъсвани многократно, поради болести. Кирил влиза в тогавашните редове на ВМРО и пряко става един от най-близките хора на Иван Михайлов. След като последният Цар на планините намира смъртта си, младежът участва активно в разгрома на левицата на организацията. На Шестия конгрес на организацията е избран за пунктов началник на София, а на Осмия е избран за резервен член на Централния комитет. След забраната на ВМРО бива принудително преместван от град на град.

За негово щастие, макар и за Малко, Дрангов успява да се върне в Македония. След попадането на Вардарска Македония под ръцете на българската администрация, той успява да се установи с неговото семейство в Скопие, където практикува адвокатската си професия. Три години по-късно, когато България преминава в другото крило на войната и войските се завръщат, той също се завръща в София.

Дрангов се укрива в София от новата власт. По поръчка на Държавна Сигурност, Кирил Дрангов е един от няколкото дейци, които през лятото на 1946 година биват ликвидирани. Задачата е възложена на полковлин Лев Главинчев, български офицер, член на БКП.

На 8 юни 1946 година Дрангов е обкръжен в къщата си. Той не се оставя да бъде хванат и се самоубива, като преди това застрелва шест души на МВР. Неговото семейство не бива закачано. Синът му Борис дори успява да завърши семинарията в София през 1976 година и заминава за Торонто, където оглавява църквата Свети Георги. След падането на комунизма, дъщерята на Кирил Дрангов – Райна Дрангова – е сред създателите на ВМРО-СМД в София.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *