Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Президентът и ГЕРБ стартираха консултациите за съставяне на правителство. От делегацията на първите присъстват Даниел Митов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Президентът приветства присъстващата коалиция, отбелязвайки, че най-голямата група по численост в НС има правото първа да получи мандат. Той отбеляза, че са нужни оперативни и бързи действия за съставянето на кабинет, заради настоящата ситуация, в която се намира страната.

По силата на конституцията и нейния член 99, ГЕРБ като първата политическа сила след проведените редовни избори, е поканена от вас на консултации. Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства. Правилно отбелязахте и Вие – все още не е отминала здравната пандемия.

Предстоят икономическите и здравните предизвикателства и ние осъзнаваме отговорността, която носим и непосредствено след изборите, обявихме пред обществото, че сме готови да излъчим състав на МС, който много бързо може да започне ежедневната си дейност за справяне със здравната криза и всички предизвикателства, които следват пред България. Очакваме, че пред 45-тото НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки, че сме най-голямата парламентарна група.

Първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разделението на силите в него. Ние сме готови да представим състав на МС, който след процедурата и проведените консултации с останалите парламентарно представени партии, очакваме отново първо да ни връчите мандат на нас, въпреки, че участвахме да ни поздравите, г-н президент.

След това всичко зависи от Вас, включително връчване на мандат на втората сила, след това и на третата по Конституция, ако не стане кабинет. Ние сме готови и за опозиция и за кабинет и за служебно правителство. Били сме в такава ситуация, не ни е страх, както някой се опитва да втълпи на българския народ, и за проверки, и за кабинет.

Трябва обаче всички парламентарнопредставени сили и под вашето ръководство и под ръководството на президентската институция да намерим съгласие в отношенията. Очакваме, че патосът ще премине и всички ще бъдем отговорни. Ще вземаме решение за смисъла на държавата“, каза председателя на парламентарната група на ГЕРБ г-жа Атанасова.

„Аз призовавам Вас и всички парламентарни групи, участващи в този процес, да се справят със своята отговорност. В тази връзка искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет. Всички ние трябва да работим така че бързо и колективно да имаме действащо, отговорно и подкрепено правителство. Президентът не може да бъде архитект на бъдещото управление, най-малко, че нямам такива правомощия и не искам по никакъв начин да забърквам институцията в този процес. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в парламентарните групит“, заяви президентът Румен Радев.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *