Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Днес е Националният празник на Република България 3 март и честваме Освобождението от османско владичество и края на Руско-турската война. Президентът Румен Радев посети паметника Шипка и отдаде почит на войните, изгубили живота си в името на нашата родина.

“Здравейте, сержанти, офицери войници! Поздравявам ви по случай 3 март – Националният празник на Република България.” – поздрави президентът.

“Първо, честит празник на всички българи. Благодаря ви, че сте тук. Властта пак опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук. Имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани.” – категоричен бе Радев.

“Скъпи съотечественици, отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на свободата. Искам да ви питам нещо. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се преклоните пред онези, на които дължим свободата си?” – запита той

“Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър Втори – нашият освободител”, заяви държавният глава.

“Вазов е рекъл за опълченците – “България цяла нази гледа”. Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но геройството е подложено на изпитание всеки ден”, смята президентът.

“С вашето присъствие тук вие помагате, защото властта е на народа, но той трябва да я отстоява. Oт нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв или признателност към нас. Едно е ясно – геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра.”

Речта му завърши с емблематичните думи на Васил Левски: “Дела трябват, а не думи!”

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *