Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

САЩ продължават да бъдат сред най-засегнатите страни от пандемията, но отвъд Океана вече виждат изход от кризата, съобщава bTV. Съединените щати отбелязаха този месец една от най-тъжните статистики в историята си. Само за една година над половин милион жители на тази страна изгубиха живота си в битката с COVID-19. 

Всеки ден умират над 1000 души, покосени от заразата. Засегнатите от заразата в Щатите са повече от загиналите американски войници във Втората световна война, корейската война и войната във Виетнам – взети заедно.   

Въпреки тревожната статистика броят на заразените в Съединените щати започна да спада и е на нива от пролетта на миналата година. В същото време започва да расте процентът на ваксинираните. Според медиите в страната всеки ден, около 1 млн. дози ваксина стигат до населението.

Българката Елена Хотинова е говорител на ваксинационния щаб на Чикаго. Целта на организацията е по най-бързият и най-справедлив начин да достави ваксини за нуждаещите се. 

„В момента се справяме изключително добре. Процентът на позитивните случаи е под 3% – това е най-ниския процент, който сме имали от началото на пандемията. В Чикаго имаме направени над 500 хил. ваксинации. Над 300 хил. жители на Чикаго вече са получили първа доза. И двете ваксини, които са одобрени тук, на „Пфайзер“ и Модерна“, изискват две дози“, каза Хотинова. 

Всеки девети жител на града вече е ваксиниран с поне една доза. Всеки четвърти жител на Чикаго, който е над 65 г. – вече е ваксиниран. Именно пенсионерите и служителите, които са на първа линия са приоритет в имунизационната кампания на Щатите.

За да няма натрупванe на много хора на едно място, хората, които трябва да се ваксинират имат предварително запазен час.

„За съжаление, най-голямото предизвикателство пред нас остава – а това е малкото количество ваксина, която получаваме всеки ден. На ден ние получаваме едва около 8 хил. ваксини, което е крайно недостатъчно, за да можем да ваксинираме всички едновременно, затова приоритизираме определени групи“, обясни Хотинова.

Със започване на масовата ваксинация на населението и амбициозния план на президента Джо Байдън – до края на лятото повечето американци да бъдат ваксинирани, надеждата за излизане от кризата отвъд Океана става все по-ярка. 

Дори в Чикаго, обявиха, че отпада карантината за ползване на парковете край езерото Мичиган и за пръв път от една година се очаква хората отново да тръгнат на разходки покрай бреговете на града.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *