Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Манипулацията си е чиста форма на емоционално насилие – онзи, който я упражнява, се опитва да установи контрол върху отсрещния, карайки го да мисли, че преценката му не е трезва.

На английски наричат явлението с термина gaslighting заради заглавието на филм с Ингрид Бергман и Чарлз Бойер от 1944 г. В „Светлина от газова лампа“ (“Gaslight”) съпругът променя различни елементи от дома на двойката, за да накара половинката си да мисли, че полудява – включително затъмнявайки газовите лампи. 

„Затъмняване“ е най-опасната манипулативна техника, защото си играе с възприятията на жертвата, която дори не усеща, че е под чуждо въздействие. Макар това да се случва в отношения с роднини, приятели, шефове, явлението най-често се наблюдава в романтичните връзки.

Подобна манипулация крие някои типични черти, които можеш да различиш по признаците, които се проявяват в твоето поведение. А ето ги и самите признаци:

Често се чувстваш объркана и налудничава

Ако партньорът редовно те нарича луда или извърта нещата така, че поведението ти излиза безумно, това е опасен сигнал, че той си играе със съзнанието ти. Същото важи и ако често се чувстваш объркана или сякаш губиш здравия си разум.

<p><strong>Често се чувстваш объркана и налудничава</strong></p>

<p>Ако партньорът редовно те нарича луда или извърта нещата така, че поведението ти излиза безумно, това е опасен сигнал, че той си играе със съзнанието ти. Същото важи и ако често се чувстваш объркана или сякаш губиш здравия си разум.</p>
Поставяш себе си под съмнение

Жертвите на „затъмняване“ започват да смятат, че действителни са не техните собствени възприятия, а тези на другия. Психотерапевтът д-р Робин Стърн казва, че потърпевшите се съмняват в себе си, защото позволяват на друг да определя тяхната действителност и критикува личната им преценка. Ако половинката постоянно повдига вежди, а ти си започнала да поставяш под въпрос собствения поглед върху събитията, значи нещо не е наред.

<p><strong>Поставяш себе си под съмнение</strong></p>

<p>Жертвите на „затъмняване“ започват да смятат, че действителни са не техните собствени възприятия, а тези на другия. Психотерапевтът д-р Робин Стърн казва, че потърпевшите се съмняват в себе си, защото позволяват на друг да определя тяхната действителност и критикува личната им преценка. Ако половинката постоянно повдига вежди, а ти си започнала да поставяш под въпрос собствения поглед върху събитията, значи нещо не е наред.</p>
Чудиш се дали си чувствителна или емоционална

Друга тактика на манипулатора е да обвини партньора си в свръхчувствителност или емоционалност. Жертвата скоро започва да приема това за истина, тъй като го е чула редица пъти. В случай, че чуваш тези неща и вече ги приемаш за истина, това може да е знак за „затъмняване“.

<p><strong>Чудиш се дали си чувствителна или емоционална</strong></p>

<p>Друга тактика на манипулатора е да обвини партньора си в свръхчувствителност или емоционалност. Жертвата скоро започва да приема това за истина, тъй като го е чула редица пъти. В случай, че чуваш тези неща и вече ги приемаш за истина, това може да е знак за „затъмняване“.</p>
Станала си напълно несигурна

Манипулаторът е несигурен и се опитва да промени това, създавайки съмнения у жертвата си – затова нейната несигурност надминава неговата. Така потърпевшият губи своята идентичност и приема онази, която партньорът му отрежда. Терапевтът д-р Жанет Реймонд пояснява, че ако си неуверена, то е по-вероятно да дадеш власт на отсрещния, бивайки привързана към него.

<p><strong>Станала си напълно несигурна</strong></p>

<p>Манипулаторът е несигурен и се опитва да промени това, създавайки съмнения у жертвата си – затова нейната несигурност надминава неговата. Така потърпевшият губи своята идентичност и приема онази, която партньорът му отрежда. Терапевтът д-р Жанет Реймонд пояснява, че ако си неуверена, то е по-вероятно да дадеш власт на отсрещния, бивайки привързана към него.</p>

<p> </p>
Забелязваш, че се извиняваш постоянно

Ако си нащрек около партньора през цялото време и му се извиняваш непрекъснато, защото постоянно те кара да се чувстваш, че постъпваш грешно, това е ясен признак, че той те манипулира.

<p><strong>Забелязваш, че се извиняваш постоянно</strong></p>

<p>Ако си нащрек около партньора през цялото време и му се извиняваш непрекъснато, защото постоянно те кара да се чувстваш, че постъпваш грешно, това е ясен признак, че той те манипулира.</p>

Източник: edna.bg

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *