Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Първата версия на Конституцията на САЩ от периода на Конфедерацията на 13 американски щати на френски език ще бъде пусната в продажба в навечерието на Великденските празници, на търг, който румънската аукционна къща Artmark ще проведе онлайн и по телефона на 27 април. Аукционната къща заяви в понеделник, че началната цена на тази рядкост за колекционери и библиофили е 1,5 хил. евро, предава TACC.

Конституцията на САЩ е приета на 17 септември 1787 г.  и впоследствие е ратифицирана от всички 13 тогавашни американски щати. Състои се от седем члена, по-късно към тях са приети 27 изменения, които са неразделна част от Основния закон на страната.

Както бе отбелязано в прессъобщение на Artmark, херцог Луис Александър дьо Ла Рошфукоул преведе „Конституцията на 13-те съединени американски щати“ на френски специално за Бенджамин Франклин, който тогава беше първият посланик на Американската конфедерация в двора на крал Луи XVI.

Тази френска версия, отпечатана през 1783 г. в издание от 600 екземпляра, включва също Декларацията за независимост, Устава на Конфедерацията и Договорите с Франция, Холандия и Швеция. Печатът на библиотеката показва, че в средата на XIX век, копието, пуснато за продажба, е част от колекцията от книги на Румънската библиотека в Париж, която е открита през 1846 г. от Обществото на румънските студенти.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *