Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Изпълнителна агенция медицински надзор ще предложи на здравният министър промени, които да не позволяват промени в листата на чакащите за трансплантация. Това съобщиха от министерството на здравеопазването след разговор между министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с Директора на Изпълнителна агенция медицински надзор д-р Георги Христов, предава Монитор. Разговорът е бил повод на установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април.

Министърът на здравеопазването е настоял за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, че подреждането на чакащите ще става само на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.
Д-р Христов от своя страна е информирал министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той е предложил на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов е информирал министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.
Министър Кацаров е определил срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *