Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

„Ако трябва да избираме между това да виждаме хората да се редят на опашка за ваксина или пред спешните отделения на болниците, избирам първото”, заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове. 

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата, които 318 на брой. “Доволен съм от темпа на ваксинация към момента. Постигаме добър резултат”, подчерта министърът.

“Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители”, призова министърът и допълни: “Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове”.

“В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, няма записване, защото ще е излишно”, категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и  да избере в кой ваксионационен център да отиде.

“ЦИК са ваксинирани с ваксини на Pfizer. Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване. За сравнението за ваксините, което върви в социалните мрежи, министърът съобщи, че всички ваксини са ефективни. Най-добрата ваксина е тази, която в момента е налична. След време, когато дойдат големи количества ваксини, хората ще имат възможност да избират. В момента ваксинираме с това, което имаме. В “зеления коридор” трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази – към настоящия момент само в събота или в неделя.”Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки. Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои могат и от днес и го правят”, посочи професор Ангелов. 

700 са поставените ваксини през днешния ден във Военномедицинската академия.

„Прави ми впечатление, че идват все по-млади хора“ – отбеляза председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, който също поставяше ваксини – “Дошли са 450 души до момента – едните са във фаза 3, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха”, заяви професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души. “Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация”, категоричен е той. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *