Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

“Няма от какво да се притесняват хората с първа игла на AstraZeneca. Няма случаи от направена втора игла от ваксината и да има отклонения. Има данни за такива странични реакции , но те са 14 дни след първата доза.” Това заяви в ефира NOVA проф.Асен Балтов, директор на болница “Пирогов”.

Той заяви, че за другата векторна ваксина, която е на Янсен, са започнали изследвания на препарата, защото се смята, че причината за тромбозите е аденовирусът във векторните ваксини.

“Ако трябва да влизаме в теориите за конспирации, то себестойността на ваксината на AstraZeneca е много ниска и човек се запитва защо да я продавам на Европа за тази ниска цена, като мога да я продам извън Европа за много повече!?”, коментира той.

“Ако AstraZeneca можеше да се слага както в началото на зелените коридори, то имаме 300 000 дози и сега цифрата на ваксинираните у нас хора щеше да е доста по-различна. Но сега чакаме да дойдат договорените ваксини”, каза проф. Балтов.

По думите му през следващите 10 дни ще спадне броя на болните, а през следващите 14 дни – ще спадне смъртността.

“Голяма част от хората не спазват мерките, затова по-добре да може да работи някаква част от фитнесите, моловете, магазините и ресторантите. Затова мерките се разхлабват”, добави той.

“Имаме сериозен процент от хората, които са преболедували или са ваксинирани. Рискът коронавирусът да се разпространява около малките деца е доста по-нисък”, коментира още лекарят.

“443 към днешна дата са пациентите с коронавирус в Пирогов. Ние сме една от най-натоварените болници. Надявам се скоро този натиск да се отслаби”, добави директорът на болницата.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *