Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Ситуацията с пандемията е спокойна, ще си изкараме спокоен край на седмицата.

Базовото репродуктивно число е 0.791. Обхватът на заразата се очаква да продължи да се свива. Това предвижда за разпространението на коронавируса у нас метематикът на закрития НОЩ проф. Николай Витанов.

Броят на активните случаи се очаква да върви надолу, към 12 500, но с по-бавни темпове в славнение с предишните седмици. Броят на починалите също се очаква да намалява в посока 10 на ден (в края на седмицата и под 10), но това намаляване също се очаква да е постепенно, пиеш Витанов в своята редовна справка във Фейсбук.

С две думи – очаква се здравната система да продължи да се разтоварва, допълва той. 

“Ваксинацията запецна. Това се компенсира от липсата на нови варианти на вируса у нас”, посочва още математикът. 

Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности. Този за страната е 13.4 пъти под критичната стойност, а този за София – град е  почти 16 пъти под критичната стойност. Това ще рече, че нови версии на вируса не се виждат да върлуват из страната, погледнато от моята камбанария, посочва математикът. 

“Означава също, че ако нещо се появи, нарастването на случаите в началото ще е бавно и ще има време за реакция, ако има кой да реагира”, допълва проф. Втанов.

“В заключение, засега обстановкате спокойна, място за притеснение няма. Вършете си спокойно работата, кой каквато има, спазвайте елементарните мерки и се наслаждавайте на лятото, който има време за това”, препоръчва той.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *