Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

За нас проф. Тодор Кантарджиев беше човек, който дълги години ни подкрепяше и работеше заедно с нас. Демонстрацията на колегите е съпричастност, подкрепа и лоялност. Предложих му да продължи да работи в центъра на много апетитно място, но първо трябва да премине конкурсът за избор на нов директор. Най-рано това ще стане след изборите. Това заяви проф. Ива Христова, която наследи пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев като началник на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

На въпрос дали се готви реформа в Центъра, проф. Христова отговори така: „Никой не е споделял с мен идеи за преструктуриране. Надявам се да няма сериозни промени. Ще работя за това институтът да е все така работещ и проспериращ. Не допускам, че някой може да разбие НЦЗПБ. В него са референтните лаборатории, има подготвени специалисти, изграждани с години и апаратура за борба с пандемиите. Той оказва методична помощ на останалите звена в системата на здравеопазването. Ролята на института е безспорна, въпросът е да върви нагоре. Това е институция със 140-годишна история. В последните години много сърцати хора работят в него. За мен това е най-важното – да запази тези кадри“, подчерта тя.

На въпрос дали децата трябва да се ваксинират срещу COVID-19, проф. Христова заяви: „Българинът изчаква, за да разбере дали ваксината е безопасна преди да се имунизира. Основният смисъл е в това, че новите варианти на вируса два пъти по-често засягат децата. Тоест имаме едно подмладяване на засегнатата популация. Имаме една огромна част тежко болни 30-40 годишни, децата участват активно при разпространението на инфекцията“.

„Ние се убедихме, че няма риск при ваксинацията, има риск, обаче от самия вирус от протичане с тежки усложнения и смърт“, посочи тя и призова да се ваксинираме, за да имаме спокойно лято.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *