Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
Механизмът на действие на ваксините е един и същ, посочи той

„Мерките не би трябвало да се разпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Те дават резултат. След празниците отчитаме тотално намаляване на положителните проби. Трябва още малко да издържим – поне до края на февруари“.

Това каза в „Тази сутрин“ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Българският имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с останалите държави от ЕС”, каза още той.

Според него поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план.

“Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви проф. Илко Гетов.

България вече получи две пратки от ваксините на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVID-19. Днес трябваше да пристигнат и първите ваксини на „Модерна“, но доставката се отложи за сряда.

„Съветвам всички български граждани, които имат намерение да се ваксинират, да прочетат внимателно пълната информация за двете ваксини. Тя e публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването“, отбеляза проф. Илко Гетов. 

„Двете ваксини са с едно и също международно непатентно наименование, имат един и същи механизъм на действие. Базират се на технологията на информационната РНК. Това, което е важно, е, че те се различават по фармацевтично технологичните си характеристики“, обясни той. 

Проф. Илко Гетов съобщи, че от днес има разрешение от Европейската агенция по лекарствата да се извличат 6 дози от флакона на „Комирнати“ – ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

“Това ще позволи още хора да бъдат ваксинирани”, отбеляза той. 

„Ваксината на „Комирнати“ е разрешена за използване от лица над 16 години, а на „Модерна“ – над 18, но тъй като в следващия ваксинационен етап са включени учителите и хората от домовете за възрастни, това не би повлияло на правото на избор“, поясни проф. Илко Гетов. 

Той припомни, че съхранението на ваксините също се различава.

„Обемът на дозата също е важен, както и дните, в които се поставят. Не по-малко от 21 дни трябва да има между двете дози за „Комирнати“ и не по-малко от 28 дни при ваксината на „Модерна“, обясни той.  

По думите му категорично трябва да се слагат по две дози, защото те осигуряват необходимия имунитет.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *